ŠTA ĆE BITI GLAVNI PROJEKTI NOVE NEMAČKE VLADE

SPD, Zeleni i FDP predstavili su koalicioni ugovor i Nemačka bi uskoro trebalo da dobije novu vladu. Novi kancelar trebalo bi da bude izabran početkom decembra. Šta su prioriteti tzv. „semafor-koalicije“?

Foto:Wikimedia Commons

U koalicionom ugovoru između ostalog je precizirano da bi trebalo produžiti „kočnicu za stanarine“, instrument kojim politika ograničava cene najma stambenog prostora. U regionima u kojima je situacija na tržištu nekretnina takva da je potražnja često veća od ponude, stanarina bi u roku od tri godine trebalo da poraste za maksimalno 11 odsto, a ne 15 kao do sada. Predviđeno je i formiranje novog resora u vladi za stanovanje i gradnju.

Planira se i rasterećenje građana po pitanju cene struje – koja je u Nemačkoj viša nego u drugim zemljama EU. Koalicioni partneri žele takođe da povećaju „minimalac“ na 12 evra po satu. Resor privrede ubuduće bi trebalo da se brine i oko zaštite klime.

„Semafor-koalicija“ želi da olakša mogućnost sticanja nemačkog državljanstva, a ubuduće bi bilo moguće i dvojno državljanstvo za one ljude za koje to sada nije bilo moguće – na primer za državljane Srbije.

Nova vlada želi da poveća investicije u sektor eksploatacije obnovljivih izvora energije. Do 2030. bi, uz pomoć vetra ili sunca, trebalo da se „pokriva“ čak 80 odsto potražnje za strujom u Nemačkoj. Najavljuju se ujedno i velika ulaganja u javni prevoz.

Po pitanju spoljne politike, Šolc je rekao da Nemačka i ubuduće želi da bude pouzdan partner na geopolitičkoj sceni.

Najveći aktuelni izazov ipak je pandemija. Odlazeća kancelarka Merkel pre nekoliko dana rekla je da je trenutna situacija s pandemijom u Nemačkoj „krajnje dramatična“.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.