DRASTIČNE MERE U NEMAČKOJ VEĆ OD SLEDEĆE NEDELJE?

Omikron najverovatnije i u Nemačkoj. Nemačka akademija nauka apeluje na politiku da odmah drastično pooštri mere i to za početak za sve, bez obzira bili vakcinisni li ne

Foto: Wikimedia Commons

Svetska zdravstvena organizacija je novu varijantu koronavirusa B.1.1.529, pod imenom Omikron, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi, juče klasifikovala kao „zabrinjavajuću”.  Zdravstveni organ EU je takođe ocenio Omikron kao „zabrinjavajući”. Ova klasifikacija je signal da je varijanta zaraznija ili da vodi do težih tokova bolesti.

Nova varijanta je do sada otkrivena u Belgiji, Hong Kongu, Izraelu i Velikoj Britaniji. U Češkoj postoji sumnja kod jedne osobe koja je bila u Namibiji.

Trenutno postoji osnovana sumnja da se prvi slučaj pojavio i u Nemačkoj. Osoba je primila dve vakcine, dakle poptuno je imunizovana. Doputovala je 21. novembra iz Južne Afrike preko aerodroma u Frankfurtu i posle nekoliko dana dobila simptome.

Ministar za socijalna pitanja Hesena Kai Kloze objavio je na Tviteru da postoji „visok nivo sumnje” zaraze novom varijantom virusa. Kod osobe je pronađeno „nekoliko mutacija tipičnih za Omikron”, i ona je izolovana kod kuće. Kompletno sekvencioniranje materijala će potrajti nekoliko dana.

Holandija je pozvala sve ljude koji su ušli u zemlju iz južne Afrike od prošlog ponedeljka da se odmah testiraju.

Na aerodromu Šipol u petak je 61 putnik iz Južne Afrike bio pozitivan na korona-virus, dok je 531 putinik odatle bio negativan na korona-testu. Oni koji su bili pozitivni smešteni su u karantenski hotel i sada se ispituje da li su zaraženi varijantom Omikron.

Prema navodima nadležnih organa, putnici koji su bili pozitivni i pokazali simptome moraju ostati u karantinu sedam dana, a zaraženi bez simptoma pet dana. Oni koji su bili negativni i koji su ostali u Holandiji trebalo bi da se izoluju kod kuće. Svi ostali mogu da nastave svoj put.

Nemački akademici traže drastične mere

Nemačka akademija nauka Leopoldina apeluje na obaveznu vakcinaciju i ograničavanje kontakta zbog drastičnog porasta korona infekcija.

Nevakcinisani moraju biti motivisani ili prisiljeni da se vakcinišu – navodi se u objavljenom apelu naučnika: „To je jedini način da se građani našeg društva spasu od daljih pogubnih posledica”.

Naučnici se zalažu za ograničenja slobode kao što je postepeno uvođenje obavezne vakcinacije i drastičnija ograničenja kontakta – jer je to očigledno u skladu sa stavom koji iz dobrih razloga deli većina stanovništva, navodi se u saopštenju.

„Sa medicinske i epidemiološke tačke gledišta, odmah će biti efikasno značajno smanjenje broj kontakata na nekoliko nedelja, a od početka naredne nedelje”, kažu autori.

Zbog opadanja imuniteta, ove mere bi morale privremeno da se primenjuju na sve – dakle i vakcinisane i rekonvalescentne osobe – koje bi za to vreme morale da dobiju dopunsku vakcinaciju.

Potpisnici apela, uključujući Kristijana Drostena, pozvali su da se do Božića pored prve i druge imunizacije omogući i oko 30 miliona dopunskih vakcinacija.

Da bi vakcinisalo što više ljudi, u vakcinaciju bi morale da se uključe i druge grupe medicinskih stručnjaka – kao što su apotekari, stomatolozi, medicinske sestre i babice. Za to će delom biti neophodna tehnička i logistička podrška vojske, Organizacije za tehničku pomoć i drugih priznatih privatnih organizacija za pomoć katastrofama. Trenutno je u Nemačkoj na vakcinaciji angažovano oko 100 000 lekara.

Škole i vrtići da ostanu otvoreni

Imajući u vidu decu i mlade, Leopoldina preporučuje rane božićne praznike i redovne korone testove najmanje tri puta nedeljno. Nastavnici i učenici svih razreda treba da nose maske tokom celog boravka u školama.

„Obustavljanje obaveznog prisustva u školi, naizmenična nastava, kao i zatvaranje vrtića – treba izbegavati koliko god je to moguće.”

Neće moći bez lokadauna

Generalni direktor Nemačkog udruženja gradova i komuna, Gerd Landsberg, izjasnio se za otkazivanje velikih manifestacija i lokdaun u posebno pogođenim područjima.

„U delovima Nemačke sa izuzetno visokim ciframa incidencije, neće moći bez lokdauna. Međutim, nedostaje neophodna pravna osnova.”

Ovde je buduća semaforska koalicija SPD, Zelenih i FDP pozvana da pre božićne pauze u Bundestagu ponovo uspostavi vanredno stanje zbog epidemije kako bi se otvorile neophodne opcije za akciju.

Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc takođe se izjasnio za doslednu akciju s obzirom na dramatično pogoršanje situacije. „Biće urađeno sve što mora da se uradi. Ne postoji ništa što ne se ne dolazi u obzir”, rekao je on.

Šolc je već najavio da će biti formiran krizni štab. Trenutno postoji bliska saradnja buduće i sadašnje vlade, rekao je Šolc.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos