SEVERNI TOK 2 BI MOGAO DA POČNE DA RADI I BEZ SERTIFIKATA

Gasovod Severni tok 2 mogao bi, pod određenim okolnostima, da počne da radi i pre završetka procesa sertifikacije, piše nemački list Handelsblat.

Foto: Wikimedia Commons

Izvori na koje se poziva list ukazali su da postoje takvi primeri da su gasovodi puštani u rad pre nego što su dobili sertifikat, podsećajući na projekte NEL i EGL 401, prenosi Sputnjik.

Prema procenama nemačke federalne mrežne agencije (BNA) u takvoj situaciji kazna bi iznosila “ne više od milion evra”.

“To je prihvatljiva suma. Investicije u izgradnju Severnog toka 2 mere se desetinama milijardi evra”, navode autori članka, dodajući da bi ovakav scenario mogao da bude privlačan operatoru gasovoda imajući u vidu visoke cene gasa.

“Zahvaljujući tome Gasprom će uštedeti na isplatama za tranzit gasa preko Ukrajine”, ističe list.

BNA, međutim, smatra da su raniji presedani neuporedivi sa ruskim projektom.

Podsećanja radi, u toku je proces sertifikacije Nord strim 2 AG kao nezavisnog operatera gasovoda.

Proces se odvija u dve faze: prvo nemački regulator pravi nacrt odluke a potom ga procenjuje Evropska komisija. Čitav proces bi mogao da traje nekoliko meseci. Berlin je od Moskve već dobio čitavu dokumentaciju.

Nemačka Federalna mrežna agencija je već izdala dozvolu poljskoj kompaniji PGNiG za učešće u sertifikaciji, a zahtev za učešće u ovom procesu podnela je i Kompanija Operater GTS Ukrajine (OGTSU).

Varšava takođe želi da isprati da operater odgovara zahtevima Trećeg energetskog paketa EU, kojima se podrazumevaju kompanije koje se bave proizvodnjom i transportom gasa.

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos