SRBIJA IMA DOVOLJNO STRUJE ZA SEBE

Uspešno završena revitalizacija u termoelektrani "Nikola Tesla B", pušten Blok 1

Foto: Wikimedia Commons

BLOK B1 u termoelektrani “Nikola Tesla B”, posle uspešno završene revitalizacije, pušten je u probni rad. Uključivanjem na mrežu ovog postrojenja obezbeđena je stabilnost u snabdevanju strujom i nadomešteni su megavati koji su Srbiji nedostajili, tako da neće morati više da uvozi električnu energiju. Veoma je značajno i da je smanjena emisija štetnih materija.

Revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbeđena energetska sigurnost države – rekao je vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić. – Ovaj blok sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost.

Osim toga, ova revitalizacija smanjiće emisiju azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

– Ekološki projekti intenzivno se rade i u TENT A i B – navode u EPS. – Cilj je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovina električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. sve termoelektrane EPS budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, ocenjuje da je priključivanje na mrežu revitalizovanog Bloka B1 znači energetsku stabilnost i bezbednost. On ističe i da ovo donosi priliv u budžet:

– Povećali smo instalisanu snagu i dobili 20 megavata više, a vek trajanja je produžen za 30 godina. Taj remont je morao da se uradi, jer bi termoelektrana stala. Značajno je i što mi sada ne moramo da uvozimo struju. Toliko nam je nedostajalo. Imamo sreću i što smo od Republike Srpske uvozili električnu energiju i možemo da je vraćamo u megavatima, a ne da je plaćamo.

 

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos