POČELA JE HANUKA

Smatra se jevrejskim Božićem, ali je to praznik svetlosti i čuda i obeležava oslobođenje od grčke vladavaine: od 28. novembra Jevreji osam dana slave Hanuku.

Foto: Wikimedia Commons

Hanuka se ponekad naziva jevrejskim Božićem, ali to je pogrešno. Praznik nema nikakve veze sa Isusovim rođenjem, već podseća na oslobođenje od starogrčke vladavainei, drugo osvećenje hrama i čudo. U prevodu, Hanuka znači „ponovno osvećenje”.

Pod vlašću Grka, Jevrejima je dva veka bilo zabranjeno da praktikuju svoju veru – sve dok 164. pre nove ere nisu ponovo osvojili Jerusalim. U hramu je pronađena posuda za ulje za paljenje svećnjaka. Ali ulja je bilo dovoljno samo za jednu noć. Na kraju je, međutim, goreo osam dana – pravo čudo. Zog toga Hanuka traje osam dana. Svakog od ovih dana pali se po jedna sveća više.

Svećnjak, takozvana Hanukija, ima osam ili devet krakova. Deveti držač za sveću je za „slugu” (na hebrejskom: šamaš): sveću kojom se pali ostalih osam sveća posle blagoslova (brahot).

Datum jevrejskog festivala svetlosti zasnovan je na kretanju meseca. Praznik svetlosti uvek počinje 25. dana meseca Kislev, devetog meseca u jevrejskom kalendaru, zbog čega se datum menja u gregorijanskom kalendaru. 2021. Hanuka počinje 28. novembra i završava se 6. decembra.

Tradicionalno nije bilo poklona za Festival svetlosti. Međutim, Hanuka je tokom godina takođe postala sve komercijalnija, pa je uobičajeno davati poklone, posebno deci. Na trpezi su uglavnom jela pečena na ulju kao što su krofne (sufganijot) i latkes, neka vrsta pljosnatih uštipaka najčeće od ribanog krompira ili tikvica.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos