NAJMANJA PENZIJA U NEMAČKOJ BIĆE 1.390 EVRA!

Nova vlada predložila donju granicu za najstarije: Ne može ispod 48 odsto bruto plate

Foto: Wikimedia Commons

Sa dolaskom nove koalicione vlade Nemačke predstavljen je niz socio-ekonomskih izmena sa ciljem da se poboljša životni standard stanovnika. Među progresivnim predlozima našao se i jedan koji se tiče nemačkih penzija, od kojih živi i nemali broj penzionisanih gastarbajtera u Srbiji. Konkretno jedan od predloga je i uvođenje minimalnog nivoa penzija koji bi iznosio 48 odsto bruto proečne plate.

To praktično znači, da će biti uvedena minimalna penzija koja će iznositi oko 1.390 evra. Ona će biti 3 odsto viša od trenutne prosečne penzije koja iznosi 1.350 evra. Razlika je dakle u oko 40 evra, a ono što je najvažnije penzije će rasti kako bude rasla prosečna zarada.

U penziju u Nemačkoj, inače, možete prevremeno sa najmanje 63 godine života, i tada vam se penzija umanjuje. Redovno penzionisanje je sa 67 godina.

Kako stoji u zvaničnom dokumentu koalicije, pouzdana penzija je nakon višegodišnjeg rada neopisivo važna za zaposlene.

– Stoga ćemo ojačati zakonsku penziju i trajno obezbediti minimalni nivo penzije od 48 odsto bruto plate. Tokom narednog perioda, stopa doprinosa neće porasti iznad 20 odsto, neće biti smanjenja penzija niti povećanja starosne granice za odlazak u penziju, piše u dokumentu.

Trenutno, prosečna nemačka penzija iznosi 45 odsto bruto plate (oko 3.000 evra). To znači da penzioneri u Nemačkoj primaju oko 1.350 evra.

Takođe, svi koji primaju manju penziju od ove godine imaju po novousvojenom zakonu dodatak od države na osnovnu penziju.

– Svi koji su uplaćivali doprinose najmanje 35 godina, a imaju malu penziju, dobijaće od države dodatak na osnovnu penziju. U praksi, to će značiti da samci čija je penzija manja od 1250 evra i parovi čija je penzija manja od 1950 evra, mogu da očekuju dodatak na penziju od 2021. godine. Prema procenama, taj dodatak će dobijati između 1.200.000 i 1.500.000 penzionera što će državni budžet koštati između milijardu i milijardu i po evra.

Kako će da finansiraju novi rast?

Koalicija je navela da će stabilizaciju nivoa penzija i stope penzijskih doprinosa delimično finansirati iz obaveznog penzijskog osiguranja, a ovim delimičnim finansiranjem će upravljati posebno nezavisno telo, i taj novac ulagati na globalnom nivou.

– U tom, cilju, kao prvi korak, dodaćemo 10 milijardi evra kapitala iz budžetskih sredstava Nemačkom fondu za penzijsko osiguranje 2022. godine, stoji u zvaničnom dokumentu.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos