RUSI NAJRADIJE DOLAZE NA VAKCINISANJE U SRBIJU I HRVATSKU

Sve više Rusa želi da se vakciniše vakcinama koje priznaje EU, kako bi mogli da putuju po svetu. Turizam radi vakcinacije sve više uzima maha - a Rusi najčešeće dolaze u srbiju i Hrvatsku

Foto: Wikimedia Commons

Ruski Sputnjik V nije priznat na Zapadu i neizvesno je da li će to uopšte biti. To otežava život mnogim Rusima, jer za ulazak u mnoge zemlje potreban je dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19 – vakcinama koje je odobrila EU. Time nisu pogođeni samo turisti.

Mnogi građani Rusije putuju u inostranstvo na posao ili posećuju rodbinu. Bez potvrde o vakcinaciji, u nekim zemljama ne možete u restoran ili u hotel.

Situacija je pre nekoliko meseci izgledala drugačije: u aprilu ove godine su neki građani EU putovali u Rusiju kako bi se cepili Sputnjikom V. U to vreme stope incidencije u zemljama EU bile su visoke, a cepiva su bila dostupna samo osobama koje su bile posebno ugrožene zbog starostii, zdravstvenog stanja ili zanimanja. U Rusiji je vakcina Sputnjik V bila besplatna i brzo dostupna.

No od septembra se situacija preokrenula: potražnja za putovanjima u Rusiju radi vakcinacije je opala, a Rusi su se počeli zanimati za cepljenje u zemljama EU.

Srbija najpopularnija za Ruse

“U septembru su stalni korisnici usluga turističkih kompanija shvatili da se proces odobravanja Sputnjika V odugovlači. Stoga su zatražili od turističkih firmi i agencija da im pomognu da dobiju pristup cepivu, koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija”, rekla je Maja Lomidse, čelnica udruženja „Ruski turoperatori”.

Tako se počela razvijati posebna turistička grana. Zajedno sa partnerima u inostranstvu, turističke kompanije su počele da organizuju izlete u zemlje u kojima se stranci mogu cepiti. Trenutno se ruski turisti bez većih prepreka mogu cepiti samo u tri evropske zemlje.

Najpopularnija je Srbija, a slede Hrvatska i Grčka. Srbija prednjači po svojoj dostupnosti, jer Rusima nije potrebna viza za ulazak u zemlju, a tamo je i samo cepivo besplatno.

Mnogi Rusi putuju i u Hrvatsku iako im je potrebna viza da bi dobili cepivo Johnson & Johnson, na koje se odlučuju jer je potrebna samo jedna doza.

I dok su organizatori putovanja u septembru imali deset do 20 putovanja na vakcinaciju mesečno, već krajem oktobra su dobijali deset do 20 dnevno. Maja Lomidse ne misli da će doći do smanjenje potražnje sve dok Sputnjik V ne budu priznale SZO ili Evropska agencija za lekove (EMA).

Prema rečima Ivete Verdije, koja radi za ruskog turoperatora – BSI Group, postoji nekoliko razloga zbog kojih je vakcinacija u inostranstvu u ovom trenutku toliko popularne:

“Svako ko primi cepivo odobreno od strane SZO ili EU ima niz mogućnosti za putovanja u evropske zemlje. Neki žele da vide svoje roditelje koji žive u zemljama EU, neki svoju decu a neki moraju na poslovna putovanja. Oni ne mogu svaka tri dana ići na testiranje, da bi mogli otići u restoran.

BSI grupa Rusima nudi i odlazak na cepljenje u Nemačku. Međutim, ta putovanja su najskuplja i vrlo ih je teško dobiti. Maja Lomidse kaže da sama vakcinacija u Nemačkoj košta 500 do 800 evra. Uz to, tu je i naknada od 60 evra za prevodioca, kojeg angažuje turoperator odnosno BSI grupa. Osim toga, cene smeštaja i ostalih usluga su u Nemačkoj puno veće nego u Srbiji ili Hrvatskoj.

Cepljenje stranaca u Nemačkoj službeno nije dopušteno, ali u nekim slučajevima pre cepljenja nije ni tražen pasoš, kaže ruski turoperator Čajka-Tour.

“Nema aranžmana u Nemačku za one koji žele da se cepe, a ne mogu se ni planirati jer cepljenje nije priznato kao razlog za vizu za ovu zemlju”, poručili su iz ove kompanije.

„Cepljenje radi lakšeg putovanja”

Davidu Afanasiadiju iz Moskve ukazala se prilika za vakcinaciju tokom poslovnog putovanja. Ovaj mladić je za DW izjavio da ga je put do Monaka vodio preko aerodroma u Nici, tako da je neko vreme proveo u ovom francuskom gradu na Azurnoj obali.

Imao je turističku vizu za ulazak u zemlju iz vremena pre pandemije i poziv od poslovnog partnera. Iako je David Afanasiadi već imao potvrdu o cepljenju Sputnjikom V, hteo je vakcinu koja je priznata u EU.

“Nema smisla govoriti o poverenju u ovo ili ono cepivo. Nisam doktor. Ali hteo sam ono koje je svuda priznato, kako bih lakše putovao po svetu”, rekao je David Afanasiadi.

Prijateljica mu je pomogla da se prijavi preko interneta. David Afanasiadi priznaje da se bez pomoći nekoga ko tu živi i ko dobro govori francuski, ne bi mogao cepiti u Nici. Ispunjavanje upitnika i razgovor s lekarom zahtevali su dobro poznavanje jezika. Afanasiadi sada ima i evropski kovid-pasoš.

Kaže da svakome ko može pružiti dokaze da je cepljen Sputnjikom V treba samo jednu doza vakcine Bajontek-Fajzer

Dopunska vakcina u Beču

Lekar Saur Mugutdinov iz Sankt Peterburga došao je na praksu u Austriju. U Rusiji je dobio obe doze vakcine Sputnjika V, ali to mu u Austriji nije ništa vredelo. Odlučio se za Johnson & Johnson.

“To mi je uštedelo puno novca za PCR i antigenske testove. Situacija je sada teška, čak i u šengenskoj zoni postoje granične patrole koje proveravaju QR kodove. Osim toga, ne možete ići u restorane i barove bez potvrde o cepljenju”, kaže on.

Nakon cepljenja u jednom bečkom trgovačkom centru on na ruskim društvenim mrežama preduzima akcije protiv skeptika i protivnika vakcinacije i nagovara sugrađane da se cepe.

“Pokreti protiv cepljenja postoje svuda, ali kod nas u Rusiji to je postalo mejstrim. Skoro većina stanovništva je protiv cepljenja”, kaže on i u neverici dodaje: „Nikad nisam video nešto slično”.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos