ZAŠTO SE OVIH DANA PROTESTUJE U SRBIJI?

Foto: Wikimedia Commons

Više hiljada građana Srbije proteklih dana je učestvovalo u protestima – blokadi glavnih puteva širom države, protestnim šetnjama u Beogradu i skupovima na zapadu Srbije, u gradovima Šapcu i Loznici.

Zajedničko za sve proteste su zahtevi vlastima da zaustavi projekte koje smatraju ekološki štetnim, ali se razlikuju organizatori i neposredni povodi za skupove.

Jedan od glavnih zahteva koji se čuo sa više protesta je da se povuku izmene dva zakona koje je Skupština usvojila protekle sedmice (25. i 26. novembra)– zakona o referendumu i eksproprijaciji. Dok protivnici zakona smatraju da oni idu na ruku privatnim investitorima, takve navode negira vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izmene zakona o referendumu stupile su na snagu jer ih je nakon izglasavanja u Skupštini potpisao i predsednik Srbije – kako to nalaže procedura. Izmene zakona o eksproprijaciji još nemaju Vučićev potpis.

“Mislim da Zakon o referendumu jesam (potpisao)…a Zakon o eksproprijaciji nisam sigurno. Čekam mišljenje pravnog tima”, rekao je Vučić 29. novembra.

Blokade nekoliko glavnih puteva širom Srbije, koje su zbog izmena tih zakona organizovane u subotu, 27. novembra, predsednik Srbije nazvao je “kršenjem Ustava”. Protest koji je organizovalo više ekoloških udruženja, građanskih inicijativa i opozicionih partija, Vučić je nazvao “političkim kriminalom”.

Incidenti i nadgurivanje demonstranata sa policijom viđeni su na nekoliko lokacija u Srbiji, a u Šapcu je, kako tvrdi opozicija, demonstrante čekićima i palicama napala grupa nepoznatih maskiranih ljudi.

Broj privedenih i povređenih tokom protesta u subotu policija nije saopštila, a ministar policije Aleksandar Vulin rekao je da su protesti bili “pokušaj izazivanja sukoba i nereda”, kao i da nemaju nikakve veze sa ekologijom već sa “prljavom politikom”.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos