NOVEMBARSKA INFLACIJA U EVROZONI 4,9 %

Foto: Wikimedia Commons

LUKSEMBURG – Rast inflacije u evrozoni iznosi u novembru ove godine 4,9 odsto na godišnjem nivou, prema današnjoj fleš procjeni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Potrošačke cijene u devetnaestočlanom monetarnom bloku su u novembru ubrzale u odnosu na godišnju stopu rasta od 4,1 odsto zabilježenu u oktobru, prema podacima objavljenim na veb sajtu Evrostata.

Prema prvim rezultatima, procjenjuje se da će cijene energije predvoditi među komponentama inflacije s godišnjom stopom rasta u novembru od 27,4 procenta (23,7 odsto u oktobru).

Cijene usluga su, prema ocjeni statistike, porasle u novembru 2,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine (2,1 odsto u oktobru), neenergetska industrijska dobra su poskupela za 2,4 odsto (2,0 odsto u oktobru), a hrana, alkohol i duvan za 2,2 odsto (1,9 odsto u oktobru).

Od zemalja članica evrozone, najvišu međugodišnju stopu inflacije u novembru od 8,4 odsto ima Estonija, a slijede Litvanija (7,4 odsto), Belgija (7,1 odsto) i najveća evropska ekonomija – Njemačka sa rastom potrošačkih cijene od 6,0 odsto, prema preliminarnim podacima Evrostata.

 

Izvor Nezavisne novineI
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos