U SRBIJI ZAMRZNUTE CENE MLEKA, MESA, HLEBA, ULJA I ŠEĆERA

Vlada Srbije pokušava da spreči inflaciju i poremećaje na tržištu

Foto: Wikimedia Commons

Vlada Republike Srbije donela je odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

Cene neće smeti da budu više od onih koje su bile na dan 15. novembar 2021. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako je navedeno, ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene, rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje, ukoliko su bila na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju da isporučuju u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Država ima mogućnost da cene ograniči na šest meseci, ali namera države nije da se previše upliće u tržište jer to nije dobro, pošto onda dolazi do nestašica i pojave crnog tržišta – rekao je dan ranije za RTS Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

On je potvrdio da su meso i uopšte prehrambeni proizvodi poskupeli jer je poskupela i sama proizvodnja hrane zbog visoke cene đubriva, goriva i sličnog, ali je i naveo da su trgovačke marže na istom nivou godinama dodajući “da o tome trgovci strogo vode računa kako ne bi izgubili kupce”.

Ograničenje cena mesa, kako za “Blic” naglašava ekonomista Saša Đogović, nije najbolje rešenje.

– Uvek je bolje ograničiti trgovačku maržu, spustiti je na određeni nivo, a da opet trgovci imaju profit i da tako ne ugrozite tržišnu ekonomiju. Neko drugo dirigovanje ili zamrzavanje cena, na kraju će nakon odmrzavanja ponovo dovesti do njihovog rasta. Cene eventualno možete ograničiti ako ih neko, polazeći od cene inputa, povećava iznad tržišnog nivoa. U tom slučaju mogu da reaguju neki drugi organi, poput Agencije za zaštitu konkurencije, da utvrde da li negde ima kartela ili dogovaranja cena, čime se ugrožava tržišni mehanizam. Ali, da sama država posegne za zamrzavanjem, to svakako nije dobra mera – objašnjava Đogović.

Po njegovim rečima, intervencija mesom iz robnih rezervi, o čemu se takođe razmišlja, ima više smisla jer se tako štiti životni standard stanovništva i na kraći rok doprinosi smirivanju cenovnih tenzija.

– To je, kao kod ulja, šećera ili nafte, uvek moguće i tako na kratak rok možete da utičete povećanom ponudom određenih proizvoda koje će biti nižih cena, jer su kupljene u nekom pređašnjem proizvodu. To bi moglo da doprinese da oni proizvođači i trgovci koji su sa svojim cenama išli više nego što je tržišno opravdano, morali bi da ih spuste i da smanje marže – smatra naš sagovornik.

Kod onih od kojih sve počinje kada je u pitanju meso, a to su stočari i živinari, moguće zamrzavanje trgovačkih cena pre bi imalo negativne nego pozitivne posledice.

– Na taj način došlo bi do stagnacije cene žive stoke, dok s druge strane nema stagnacije cene stočne hrane, pa bi stočari ponovo bili na gubitku. Cele godine, praktično na svaka dva-tri meseca, cene žive vage stoke su varirale što govori o nestabilnosti tržišta, ali u svakom slučaju su primarni proizvođači uvek bili na gubitku, ni u jednom trenutku ne uspevši da svojom cenom pokriju cene stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje – kaže za “Blic” doktora stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Svinjetina sa 500 na 850 dinara

Počelo je u aprilu najpre padom cena, tako što je kilogram junećeg buta koji je tokom zime dostizao gotovo 800 dinara, pojeftinio na 750. Svinjsko meso je tada sa 500 dinara za kilogram buta palo na 370, a jagnjeće je pojeftinilo za 50 dinara. Skokovi su počeli od septembra, pa je od 500 dinara krajem jula, preko 600 dinara u avgustu, svinjski file u trgovinama početkom jeseni imao cenu od svih 770 dinara za kilogram. Cena piletine je za tri meseca skočila od 149 do 229 dinara kilogram u trupu, a za pojedine delove pileta od 450 do 600 dinara. Poslednje cene su: kilogram svinjskog filea i do 850 dinara, junećeg buta 960, jagnjetine 600, pilećih grudi 450, a pilećeg filea 750 dinara.

U paketu i cena struje za firme

Imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko meseci, Vlada Srbije donela je zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća kako bi se omogućilo njihovo dalje poslovanje, a ona će biti primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi. Donet je i zaključak o regulisanju prava i obaveza između EPS-a i kupaca električne energije kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. godine omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra 2021. godine.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos