ZABRANJUJU SE SIMBOLI HOS-a

Austrija će zbog ustaškog pozdrava zabraniti i simbole veterana HOS-a

Foto: Wikipedia Commons

Austrijska vlada odlučila je na sjednici u sredu 1. decembra da će na popis zabranjenih simbola ekstremističkih organizacija, na kojem su već nacistički i ustaški simboli, dodati i zastavu i grb veteranske organizacije stranačke paravojske Hrvatske stranke prava iz rata u Hrvatskoj 1990-1991 HOS (Hrvatske obrambene snage).

Na njima se nalazi ustaški pozdrav „za dom spremni“, a ustanovilo se da se, pored ustaških, i ti simboli pojavlju na blajburškim komemoracijama koje se posljednjih nekoliko decenija održavaju sredinom maja nedaleko od austrijskog gradića Bleiburga u Koruškoj.

Ovu dopunu Zakona o simbolima u saopštenju su najavile zastupnice stranke Zelenih, koja je članica vladajuće koalicije, Olga Voglauer i Eva Blimlinger, a prenose austrijski mediji. One u saopštenju veteransku organizaciju HOS-a nazivaju „fašističkom organizacijom naslednicom ustaških Hrvatskih obrambenih snaga“.

Na sednici Vlade nedelju dana ranije, 24. novembra grupa stručnjaka, koju je austrijsko Ministarstvo unutaršnjih poslova ovlastilo za sastavljanje izvrštaja o godišnjem skupu u Bleiburgu, preporučilo je austrijskoj Vladi zabranu ovog skupa.

“Sada ministar unutarnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja”, rekao je tada koruški pokrajinski premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranke Austrije – SPÖ) nakon što je stručno povjerenstvo svoj izveštaj predalo Vladi. Austrijski savezni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je na sednici 24. novembra podsetio kako “nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mesta na komemoraciji”.

Austrijska grupa stručnjaka u svom je izveštaju kazalo i kako se ova zabrana ne odnosi na “neutralnu komemoraciju ili katoličku misu”.

Okupljanja na Bleiburgu održavana su na spomen pripadnika ustaških i domobranskih snaga i velikog broja civila koji su na završetku Drugog svetskog rata sa teritorija kvislinške NDH bežali pred partizanima, kako bi se predali zapadnim saveznicima. Britanci su ih nedaleko Bleiburga zarobili i razoružali, i potom predali patizanima.

Deo zarobljenika je pušten, deo likvidiran u slovenskim šumama većinom bez suđenja, a deo je vođen na tzv. “križne putove” po Jugoslaviji duge po parsto kilometara, na kojima je bilo mnogo žrtava.

Iza 1990. godine većinu vremena pokrovitelj komemoracije, na kojoj su do pre nekoliko godina ustaški simboli bili dio uobičajene ikonografije među sudionicima, bio je Hrvatski sabor.

Ranijih godina eksperti su predlagali da se komemoracija premesti u Hrvatsku, a mediji su, nakon prošlonedeljnih odluka austrijske Vlade, preneli neslužbene najave iz vodstva Hrvatskog sabora “da se razmišlja” o premeštanju komemoracije u Udbinu u Lici.

Tamo je u maju ove godine održana misla za žrtve Bleiburga i križnih putova, koja je inače bila formalni povod za održavanje bleiburških okupljanja.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos