RAST INFLACIJE U NEMAČKOJ

Cene u Nemačkoj su u novembru naglo porasle. Glavni razlozi su skupa energija i prošlogodišnje privremeno smanjenje PDV-a. Evropska centralna banka i dalje ne vidi razlog za intervenciju.

Foto: Wikimedia Commons

Cene u Nemačkoj su u novembru naglo porasle. Glavni razlozi su skupa energija i prošlogodišnje privremeno smanjenje PDV-a. Evropska centralna banka i dalje ne vidi razlog za intervenciju.

Prvi put u skoro 30 godina stopa inflacije u Nemačkoj je porasla iznad pet posto. Roba i usluge u novembru koštaju 5,2 posto više nego godinu dana ranije, objavio je nemački Savezni zavod za statistiku. Slična i veća vrednost posljednji put je zabeležena neposredno nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke, u junu 1992. Tada se inflacija popela na 5,8 posto. Glavni razlog za  porast inflacije je – skupa energija.

Dakle, rast cena u Nemačkoj se nastavlja: u julu i avgustu stopa inflacije je dostigla vrednosti od nešto manje od četiri posto, u septembru 4,1 posto, a zatim 4,5 posto u loktobru.

ECB: neće ovo potrajati

Međutim, Europska centralna banka (ECB), koja je odgovorna za stabilnost evra, visoku stopu inflacije smatra privremenom pojavom. Povećanje cena trenutno zabrinjava mnoge ljude, no „očekujemo da ovo neće potrajati. Sledeće godine će se situacija ponovo smiriti. Očekujemo da će stope inflacije početi padati već́ u januaru”, rekla je predsednica ECB-a Christine Lagarde za list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Deklarirani cilj ECB-a je stopa inflacije od dva posto u celoj evrozoni.

Nemačka direktorica ECB-a Isabel Schnabel također očekuje niže vrednosti u budućnosti. „Pretpostavljamo da je vrhunac inflacije dostignut u novembru. Stopa inflacije će se 2022. verojatno ponovo postupno smanjivati u pravcu dva posto”, rekla je ona za javni servis ZDF.

Tada će iz statistike bili isključeni tzv. „specijalni učinci”, poput privremenog smanjenja nemačkog PDV-a prošle godine. Naime, da bi podstakla potrošnju tokom pandemije, nemačka vlada je od sredine 2020. snizila stope PDV-a za oko tri posto. To smanjenje je isteklo početkom 2021. Budući da se mesečne vrednosti inflacije računaju u odnosu na odgovarajući mesec prethodne godine, inflacija u Njemačkoj je trenutno (statistički) dodatno povećana.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos