INVESTICIJA VREDNA 30 MILIONA EVRA

U Kragujevcu otvorena prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji

Wikimedia Commons

U Državnom data centru u Kragujevcu puštena je u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji. Ova platforma, kako je saopšteno iz Vlade, predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Prisutnima je dobrodošlicu poželela “Daca” – Data centar android, njihov virtuelni domaćin, koja je rekla da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika, prenosi eKapija.

Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vrednoj 30 miliona evra. Data centar se prostire na 14.000 m2, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

Ekonomija će biti otpornija

Prvi srpski nacionalni superkompjuter, koji je danas stavljen u funkciju, jedan je od najvrednijih resursa Srbije zahvaljujući kojem će njena ekonomija biti otpornija, izjavio je potpredsednik kompanije NVIDIA Kit Strajer.

On se putem video poruke obratio prisutnima u Državnom data centru u Kragujevcu, gde je danas puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji koja predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, proizvođača NVIDIA, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Strajer je naveo da Srbija ima mnogo prirodnih resursa od uglja i prirodnog gasa do zlata, pa čak i gvožđa, te dodao da ovaj NVIDIA kompjuter postaje jedan od najvrednijih resursa Srbije.

– Može vam izgledati kao neki ormar pun svetlećih servera, ali to bi bio veoma ograničen ugao gledanja. Ovo nije samo kompjuter, ovo je superkompjuter i može da radi stvari koje obični kompjuteri ne mogu, rekao je Strajer.

Kako je dodao, ovaj kompjuter može da osnaži sprske institucije i kompanije, da pomera granice nauke, privrede, usluga, obrazovanja, istraživanja…

– Nalazi se na vašoj teritoriji, predstavlja neprikosnovenu imovinu i podleže isključivo zakonima vaše zemlje. Njegovo postojanje čini vašu ekonomiju otpornijom, dodao je Strajer.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos