PUTIN I BAJDEN RAZGOVARALI DVA SATA PUTEM VIDEO LINKA

Foto: FoNet

Tokom razgovora sa Putinom Biden izrazio ‘duboku zabrinutost’ zbog ruskih trupa kod Ukrajine

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su SAD “duboko zabrinute” zbog gomilanja vojske koje Moskva čini u blizini Ukrajine, obećavši da će Washington i njegovi saveznici “odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije.”

“Predsjednik Biden izrazio je duboku zabrinutost Sjedinjenih Država i naših evropskih saveznika zbog ruske eskalacije snaga koje okružuju Ukrajinu i jasno je stavio do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije”, navodi se u očitavanju videopoziva iz Bijele kuće od 7. decembra.

“Predsjednik Biden je ponovio svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji”, navodi se dalje.

Razgovor dva predsjednika održan putem video poziva trajao je malo više od dva sata.

Kremlj još uvijek nije komentarisao razgovor Bidena i Putina.

Razgovor lidera održan je usred rastućih tenzija oko ruskog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici, budućnosti NATO-a u regionu i ruskim sigurnosnim zahtjevima.

Ovo je treći direktni razgovor kojeg dva lidera održavaju otkako je Biden postao predsjednik u januaru.

Ukrajinski zvaničnici kažu da je više od 90.000 ruskih vojnika raspoređeno uz granicu, uključujući i poluotok Krim kojeg je Rusija okupirala od Ukrajine 2014. godine.

Procjene američkih obavještajnih službi sugeriraju da bi nagomilavanje moglo dovesti do 175.000 ruskih vojnika. To je jedno od najvećih kretanja ruskih snaga prema Ukrajini posljednjih godina, izvan redovito zakazanih i najavljenih vježbi.

Američki i ruski predsednik, Džo Bajden i Vladimir Putin

Bajden poručio Putinu da mora preduzeti mere protiv sajber kriminala
To je, uz nepostojanje rutinskih postupaka obavještavanja koje bi se dijelili čak i s protivnicima, izazvalo uzbunu, ne samo u Ukrajini, već i u mnogim zemljama NATO-a, naročito onima u istočnoj Evropi.

U očitanju poziva navodi se da su predsjednici razgovarali i o dijalogu između SAD-a i Rusije o strateškoj stabilnosti, zasebnom dijalogu o ransomware-u, kao i o zajedničkom radu na regionalnim pitanjima poput Irana.

Bijela kuća je saopštila da bi Biden nakon razgovora trebao pozvati lidere Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je novinarima dan prije sastanka da će “na dnevnom redu naravno biti bilateralni odnosi, koji ostaju u prilično žalosnom stanju.”

Nakon Bidenovog i Putinovog sastanka u Ženevi u junu mnogi stručnjaci su se nadali da će ukrajinski sukob krenuti ka riješenju, dok su Washington i Moskva tražili načine da zaustave nizlaznu putanju u odnosima. No, do toga nije došlo, a raspoređivanje neobično velikog broja ruskih vojnika u blizini granice Ukrajine potaknulo je američke obavještajne službe da izdaju sve veća upozorenja.

Ova dva lidera su također razgovarala i telefonom u julu kada je Biden pozvao Putina da učini više u suzbijanju cyber napada na Sjedinjene Države.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos