“Otpadne vode su još pune Delta-RNA”

Pixabay

Prljavština i zagađivači mogu se naći u minhenskim otpadnim vodama – a takođe i klice kroz ljudske izlučevine.

Na sreću, moglo bi se reći. Zato što se čak i virusno opterećenje može izmeriti na ovaj način.

Zahvaljujući monitoringu otpadnih voda, izjave o incidenciji u gradu bile su moguće mnogo ranije, brže nego što su izveštaji nadležnih mogli da dokažu.

Istraživački tim je to dokazao u studiji koju je vodio Tropski institut na LMU-Klinikum Minhen, koja je uzimala uzorke otpadnih voda svake nedelje na šest različitih lokacija tokom godinu dana od aprila 2020.

Uzorci se i dalje uzimaju iz minhenskih otpadnih voda svake nedelje – i sada se ispituju za varijantu Omikrona.

Direktor studije Andreas Vieser, specijalista za medicinsku mikrobiologiju i bolničku higijenu, kao i istraživač na Institutu za tropsku medicinu i Maks fon Petenkofer institutu na klinici LMU, kaže:

„Nemamo značajnih rezultata. Omikron je otkriven samo u nekoliko pojedinačnih slučajeva. Rezultat stoga takođe odražava poznati, mali broj slučajeva sa mutantom. Kako je potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, trenutno postoji 14 sumnjivih slučajeva omikron varijante. To su isključivo putnici koji se vraćaju iz Južne Afrike. Potvrda se još čeka.”

„Otpadna voda je i dalje puna delta RNK“, kaže Vizer. Ovaj 38-godišnjak ističe reč „i dalje“.

Jer ako je mutacija dovoljno prikladna – a Vizer veruje da jeste – ovo virusno opterećenje moglo bi se “relativno brzo” videti u uzorcima otpadnih voda. Ne želi sa preciznošću da kaže kada će to biti. To je „izuzetno teško proceniti”.

Proces određivanja virusnog opterećenja iz otpadnih voda je složen. Jedan uzorak koji je uzeo tim je oko 500 mililitara zapremine.

„Bez obzira na to koliko vode teče“, kaže Vizer. Nakon uklanjanja, voda se prvo mora tretirati, a zatim dešifrovati genetski materijal virusa. Ovaj proces traje nedelju i po dana.

 

Izvor Televizija srpske dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos