Podjela BiH bi mogla biti lijek

Ilustracija

Podjela BiH bi mogla biti lijek, smatra profesor prava na Univerzitetu u Indijani Timoti Vilijam Voters.

Voters pojašnjava da politika Amerike ne funkcioniše “zato što Bosna ne funkcioniše”, te navodi i da je predsjedniku DŽozefu Bajdenu potrebna alternativa.

“Ona postoji. Secesija nije samo simptom. Ona bi mogla biti lijek”, naveo je Voters.

On je naveo da secesija nije bila na stolu jer ju je Amerika isključila kao opciju, kao i da kreatori politike pretpostavljaju da secesija znači rat.

“Isto tako bi mogla nastaviti paralizu. A američka politika ignoriše vjerovatni izvor nasilja. Bosna je toliko podijeljena da bi se razdvajanje moglo postići mirnim putem, ukoliko Bošnjaci ne započnu sukobe”, smatra Voters.

On je naveo da BiH nije moralni imperativ već neuspjela zemlja – ne zato što je siromašna, korumpirana i disfunkcionalna, nego zato što mnogi koji tamo žive ne vjeruju u nju.

Votres kaže i da proučava secesiju, navodeći da je to ponekad razuman odgovor na nerješiv politički problem – bolje nego samo forsiranje onoga što ne funkcioniše.

Prema njegovim riječima, postoje izvodljivi ishodi – manja Bosna koja bi mogla efikasno upravljati sobom, spajanje hrvatskih i srpskih oblasti sa Hrvatskom i Srbijom, tranzitni aranžmani za enklave, prenose podgoričke “Vijesti”.

“SAD bi mogle da trampe priznanje nezavisnosti za srpske ustupke o pitanjima reparacije, formalnih izvinjenja, garancija za manjine. Teška pitanja koja bi diplomatija morala da riješi – i mogla bi. Ali Amerika ne bi morala da nameće podjelu – dovoljno je da joj se ne suprotstavlja”, zaključio je Voters.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos