INFORMACIONI RAT ISTOKA I ZAPADA

Kremlj i Komunistička partija Kine uče jedni od drugih kako oblikovati i voditi rat informacijama koji ima za cilj pogoršanje političkih podela na Zapadu i podrivanje poverenja u demokratiju, navodi se u novoj studiji.

Foto: Wikimedia Commons

Iako postoje samo ograničeni dokazi o eksplicitnoj saradnji, postoje slučajevi preklapanja narativa, saopštava Centar za analizu evropske politike (CEPA), istraživačka organizacija sa sedištem u Vašingtonu.

Prema izveštaju, koji se fokusira na kampanje dezinformacija od otkrića koronavirusa krajem 2019. u Vuhanu u Kini, pekinški onlajn ratnici su uglavnom počeli aktivnosti tako što su sledili stavke ruske “knjige dezinformacija”, kopirajući dezinformacione narative, alate i tehnike, ali sada se događa to da oni simultano uče.

“Tokom pandemije Kovida 19, Komunistička partija Kine (KPK) širila je dezinformacije o efikasnosti vakcina i poreklu virusa, što je pomak u odnosu na prethodne pekinške kampanje dezinformacija, koje su imale uži fokus na kineska pitanja kao što su Tibet, Hong Kong i Tajvan”, naveli su istraživači Ben Dubou, Edvard Lukas i Džejk Moris.

“Preklapanje narativa i kružno pojačavanje dezinformacija pokazuju da Kina sledi ruski priručnik uz dodatak kineskih karakteristika. Rusija istovremeno uči na kineskom pristupu”, rekli su autori.

“Najveća razlika između kineske i ruske taktike informacionog ratovanja ostaje kinesko insistiranje na doslednosti narativa, u poređenju sa ruskom strategijom ‘firehose-of-falsehoods’ strategije” dodaju oni. “Čak i sa znatno većim resursima, ovo u velikoj meri sprečava kineske narative da utiču na javno mnjenje ili polariziraju društva”.

(“Fajerhaus” je propagandna tehnika u kojoj se veliki broj poruka emituje brzo, u kontinuitetu i uz ponavljanje na više kanala bez obzira na istinitosti).

Hiljade veb lokacija

Za ovu studiju, istraživači CEPA sakupili su hiljade članaka na veb stranicama i poruka na društvenim mrežama od ruskih i kineskih vladinih zvaničnika i medija koje podržava država od marta 2020. do marta 2021. To je dopunjeno pregledom istraživanja koje su druge grupe i akademske institucije o ruskim i kineskim dezinformacijama, koje se definišu kao narativi zasnovani samo delimično na istini i sa namerom da čitaoce dovedu u zabludu.

“Rusija je u velikoj meri sledila svoj postojeći pravilnik o korišćenju kriza za rasplamsavanje tenzija u stranim društvima. Kina je pozajmila neke alate od Rusije, ali ih je koristila u različite svrhe, čisteći sopstveni dosije i šireći teorije zavere na globalnom nivou”, navodi se u studiji “Ubod u leđa: mapiranje ruskih i kineskih informativnih operacija tokom Kovida 19”, koja je objavljen prošle nedelje.

Dan pre objavljivanja izveštaja, Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, objavila je da je uklonila više od 600 naloga na društvenim mrežama povezanih sa kineskom operacijom uticaja u kojoj se tvrdilo da Sjedinjene Države vrše pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju da okrivi kineskuvladu za Kovid 19.

Autori CEPA kažu da su Kina i Rusija iskoristile pandemiju kao izgovor da pokušaju da dodatno naruše veru u demokratiju i da vode informacioni rat protiv Zapada, otvarajući još jedan propagandni front u rastućoj konkurenciji između demokratskih i autoritarnih vlada.

Govoreći u četvrtak u Vašingtonu, prvog dana virtuelnog samita za demokratiju, predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je to bio kritičan trenutak i pozvao demokratske lidere da “repetiraju oružje” kako bi pokazali svetu da su demokratije daleko bolje sredstvo za društva od autokratija.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je u sredu da je pandemija povećala izazove za demokratske države i okrivio “beskrupulozne lidere” za širenje dezinformacija i dezinformacija.

U izveštaju se navodi da Kina nastavlja da odbacuje bilo kakve optužbe Zapada za krivicu zbog svog postupanja sa epidemijom. Kremlj rutinski poriče optužbe da stvara ili održava kampanje dezinformacija bilo koje vrste.

Dizajniran da iskorišćava podele

Zapadni zvaničnici kažu da Rusija i Kina već dugo imaju za cilj da oslabe Sjedinjene Države, otupe privlačnost demokratskih institucija i iskoriste podele, pojačavajući polarizaciju na Zapadu. Kažu da su ove vlade iskoristile pandemiju kako bi pojačale svoj međunarodni uticaj putem operacija širenja dezinformacija.

Ruske i kineske informativne kampanje – koje koriste lažne naloge na društvenim mrežama i platforme kao što je Tviter za promociju teorija zavere koje pojačavaju državni mediji – imaju efekat koji se međusobno pojačava, kažu oni.

Prema izveštaju CEPA, Kina i Rusija su odigrale centralnu ulogu u širenju dezinformacija u vezi sa Kovidom 19. Kina je pokušala da sanira svoj ugled promovišući sebe kao najefikasnijeg globalnog partnera u borbi protiv te bolesti, dok su se ruske mreže dezinformacija fokusirale na pokušaje da potkopaju veru u napore Zapada da obuzda infekciju.

Izveštaj je otkrio da su kineske kampanje dezinformacija intenzivirane kao odgovor na optužbe bivšeg predsednika Donalda Trampa da je koronavirus možda pobegao iz kineske laboratorije u Vuhanu, a zatim ponovo nakon što je obaveštajna zajedncia SAD postojanje te iste mogućnosti prijavila predsedniku Džou Bajdenu.

Rusija je uvela inovacije u širenju dezinformacija o vakcinama širom Evrope, saopštila je CEPA. U maju 2021, navodi se, influenserima na društvenim mrežama u Francuskoj i Nemačkoj se obratila grupa sa sedištem u Londonu, kontrolisana iz Moskve, koja je ponudila da im plati za širenje dezinformacija o vakcini američke kompanije Fajzer.

Istraživači CEPA-e su takođe primetili da verovatno postoje ograničenja za bilo kakvu kinesko-rusku konvergenciju u informacionom okruženju. Kineski informacioni ratnici prate doslednije i rigidnije narative, koje su verovatno na to uputili njihovi šefovi. Iako daje KPK veću kontrolu nad razmenom poruka, to Peking čini manje uspešnim od Kremlja u prilagođavanju sadržaja posebno ciljanoj publici.

Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos