ODRŽANA TREĆA BLOKADA PUTEVA U SRBIJI, ZAHTEVA SE ZABRANA ISKOPAVANJA LITIJUMA U SRBIJI

Treću subotu zaredom u Srbiji je bilo blokirano više saobraćajnica širom zemlje. Prvobitne zahteve - da se izmene zakoni o referendumu i eksproprijaciji, vlast je usvojila, a zahtev novog protesta bio je da se međunarodnoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto ne dozvoli eksploatacija litijuma.

Foto: FoNet

Treću subotu zaredom, demonstranti u Srbiji blokirali su puteve.
Organizator blokade je pokret Ekološki ustanak. Prema njihovim najavama, bilo je blokirano oko 50 lokacija u Srbiji.
Reporteri RSE javili su da je na ulicama bio manji broj građana nego protekle sedmice i da nije bilo policije u uniformama.
Zahtev demonstranata je da se rudnik litijuma kompanije Rio Tinto izbriše iz prostornog plana grada Loznice, na zapadu Srbije, kao i da se ne dozvoli eksploatacija litijuma u drugim delovima zemlje.
Organizatori zahtevaju i da policija povuče prekršajne prijave protiv demonstranata koje su napisane u protekle dve subote, kao i da se procesuiraju napadači na demonstrante u incidentima na pojedinim blokadama.
Zahtevi prve dve blokade bili su drugačiji. Zahtevalo se da se povuče Zakon o eksproprijaciji i izmeni Zakon o referendumu, jer se smatralo da ti zakoni idu u korist poslovanju stranih kompanija, prvenstveno “Rio Tintu”.
Vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom je pod pritiskom javnosti ta dva zahteva ispunila – 10. decembra usvojene su izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a Zakon o eksproprijaciji je povučen.
Pokret “Kreni-promeni”, organizator prve dve blokade, povukao se iz dalje organizacije protesta i ocenio da su oba njihova zahteva ispunjena.
MUP je ranije saopštio da su blokade protivzakonite.
Aktivisti i građani su protiv plana “Rio Tinta” da eksploatiše litijum na zapadu Srbije, jer smatraju da bi ugrozio životnu sredinu.
Iz “Rio Tinta” su ranije odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos