UDRUŽENJE “SERBICA” – ČUVARI TRADICIJE

Prethodnih nekoliko meseci udruženje “Serbica” obnovilo je svoj rad nakon perioda pauze nastalog zbog korona virusa.

Mesto okupljanja je Antverpen, a u planu je da se neke aktivnosti rašire i drugim mestima gde je veća koncentracija stanovništva poreklom iz Srbije.

Na prethodnih nekoliko druženja, članovi su pokušali da vreme provedu što je kreativnije moguće. Sa decom radi vaspitačica koja ih kroz igru i pesmu približava korenima.

Sam zajednički boravak najmlađih članova omogućava im da osveže znanje sprskog jezika, ali i da nauče nešto novo što do sada nisu znali.

Odrasli s druge strane, razmenjuju iskustva kako o životu u stranoj zemlji, tako i o temama koje se tiču očuvanju srpske tradicije.

Jedan od članova je demonstrirao kako se pravi sir, a na nekoj od narednih druženja govoriće se o mađarskom (vojvođanskom) gulašu, pravljenu štrudle.

Talentovani članovi udruženja držaće radionice crtanja, ručnih radova,…

Na prethodnom druženju održana je radionica pravljenja dekoracije za novogodišnji bazar.

Ranije je u okviru udruženja funkcionisala škola za srpski jezik za početnike. U planu je da škola nastavi sa radom u budućnosti sa starim i novim đacima.

Za vreme pandemije, udruženje je počelo da se bavi i humanitarnim radom. Sakupljana je odeća za porodice kojima je to neophodno. A sada se organizuju akcije kada god za to postoji potreba.

Za naredni period predviđene su kako gastronomske radionice tako i literarne.

Na jednom od narednih druženja nova članica, koja se nedavno doselila u Belgiju novinarka Mirjana Marić, predstaviće svoju knjigu poezije “Gvozdena vrata”, koja je objavljena ove godine u Srbiji.

Udruženje “Serbica” zvanično je osnovano 2008. godine s ciljem da se bavi unapređenjem kulturnih, naučnih, edukativnih, ekonomskih i drugih odnosa između Srbije i drugih zemalja, promocijom srpske kulture i jezika, kao i unapređenjem i integracijom lica srpskog porekla u belgijsko i evropsko građansko društvo.

Od svog nastanka udruženje je imalo brojne aktivnosti, ali su se u proteklih godinu dana zbog pandemije one smanjile.

Slučajno ili namerno, to sad više nije poznato, udruženje nosi naziv cveta koji je poreklom iz Niša, a otkrio ga je Josif Pančić 1874. godine.

Latinski Ramonda serbica, a u narodu poznata kao Srpska ramonda, kolačić ili cvet feniks je endemska biljka centralnog Balkana iz porodice Gesneriaceae.

Izvor Televizija srpkse dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos