MADJARSKA, SLOVENIJA I HRVATSKA SE PROTIVE SANKCIJAMA PREMA DODIKU

Annalene Bearbock nagovještava da, za razliku od prethodnika Masa, koji je pominjao sankcije ali nikada poimenice Dodika, "želi okončati pasivan kurs EU prema BiH". "Na putu ka tome stoje joj Mađarska, Slovenija i Hrvatska".

Foto: Wikimedia Commons

Nemački list „Die Welt” osvrće se na izjavu nemačke šefice diplomatije Annalene Bearbock koja se založila za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

„To je poziv na borbu protiv čoveka, koji huška i izaziva strah od novog rata na Balkanu”, piše nemački dnevnik. Dodaje i da bi Dodikov korak za BiH, region i cijelu Evropu bio katastrofa kao i da njegova politika, koja se vodi duž etničkih linija, podsjeća na 90-te. Izjava ministrice Bearbock više je odraz njene politike, zasnovane na zapadnim vrednostima, koje su „ugrožene” u BiH. „Putin podržava Dodika, svestan da Dodikova politika otcjepljenja udaljava BiH od EU, iako je ova zemlja na papiru potencijalni kandidat za učlanjenje. No Moskva želi oslabiti kako EU tako i NATO i na taj način demonstrirati propast politike Zapada. A BiH je za to perfektna prilika”.

Die Welt pojašnjava kako je Zapadu pod vođstvom Amerikanaca uspelo da okonča rat u BiH ali da je cena toga bio disfunkcionalni politički sistem, sa dva entiteta i tri predsjednika u kojem dolazi do stalnih međusobnih blokada. Navodi i kako Dodik koristi činjenicu da je zemljom nemoguće upravljati i igra na kartu Rusije. Potom navodi ocjenu Kurta Bassuenera iz berlinskog Vijeća za demokratizaciju politike koji kaže da bi se, „ukoliko se pod ruskim delovanjem uspije uništiti Dejtonski sporazum, moglo reći kako je SAD zakazala”.

“Koalicija voljnih” za sankcije Dodiku

Nemački list podsjeća da su SAD uvele sankcije Dodiku još 2017. godine, i zamrznule njegovu tamošnju imovinu. Amerikanci s njim ne mogu ulaziti u poslovne aranžmane. Ali više od toga nisu poduzeli. A EU se nije mogla odvažiti ni na sankcije i, kako kaže Bassuaner, igra samo na diplomatsku kartu. U biti Zapad ide na ruku Putinu i „radi u korist ruske strategije umjesto da joj se odlučno suprotstavi”. Stoga „se radikalno i temeljito mora preispitati i promeniti odnos Brisela prema ovoj regiji”, citira Die Welt nemačkog eksperta koji dodaje da se nada da će nova nemačka vlada u tome biti predvodnik.

Annalena Bearbock svojom izjavom u najmanju ruku nagoveštava da, za razliku od svog prethodnika Maasa koji je pominjao sankcije ali nikada poimenice Dodika, želi okončati pasivan kurs EU prema Zapadnom Balkanu. No, to bi moglo biti komlikovano, ukazuje Die Welt, jer joj na putu stoje prije svega Mađarska, Slovenija i Hrvatska. Stoga bi rešenje, kako predlaže njemački ekspert Kurt Bassuaner, moglo biti da se formira „koalicija voljnih” koja bi okupila zemlje spremne da uvedu sankcije Dodiku i na čijem čelu bi bila Njemačka. „To bi mogao biti ambiciozan cilj nove vlade kojim bi se, nakon godina povlađivanja, poslao jasan signal nacionalistima i secesionistima na Balkanu”, kaže se u članku koji je objavio Die Welt.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos