“Velt”: Rusija mora dobiti bezbednosne garancije

foto pixabay/unsplash

Nemački list “Velt” upozorava da NATO-države, vodeći politiku kontinuiranog pritiska na Rusiju, zanemaruju pravilo “hladnog rata”, koje osigurava bezuslovno poštovanje bezbjednosnih potreba protivnika.
Novinar Žak Šuster podsjeća da su SAD, u doba predsjednika DŽona Kenedija, zabranile raspoređivanje sovjetskih raketa na Kubi i zatražile od SSSR-a da poštuje prava SAD da osiguraju bezbjednost u svojoj hemisferi, što Vašington danas pokušava da uskrati Rusiji.

Čak i takvi američki predsjednici kao što su Hari Truman, Dvajt Ajzenhauer i Ronald Regan, “čvrsti američki jastrebovi”, bili su spremni da uzmu u obzir interese SSSR-a u osiguravanju državne bezbjednosti.

Danas, upozorava “Velt”, SAD djeluju sa pozicije sile i navode dva tumačenja zajedničkog prava na bezbjednost: jedna verzija postoji za SAD i njihove saveznike, a druga za protivnike.

Kvaka je, međutim, u tome što je pozicija SAD u ukrajinskoj krizi vrlo slaba. U Vašingtonu sa zaprepaštenjem gledaju na Kinu i prebacuju fokus na Pacifik. SAD se neće boriti za Ukrajinu.

Istovremeno, Evropljani su apsolutno nesposobni za takvo nešto – nijedna država EU ne razmatra mogućnost vojnog sukoba s Rusijom, naglašava novinar “Velta”.

Najrazumnija i najlogičnija alternativa, smatra on, bili bi pregovori sa Moskvom.

 

Zapadne zemlje moraju ozbiljno shvatiti strahove Rusije koji su uzrokovani potrebom osiguranja nacionalne bezbjednosti u kontekstu stalnog širenja granica NATO-saveza.

Trebalo bi težiti rješenju koje bi osiguralo suverenitet Ukrajine i koje ne bi postalo stalna vojna provokacija protiv Moskve.

Ukrajina bi trebalo da postane suverena, slobodna i demokratska zemlja koja bi ujedno preuzela obavezu očuvanja neutralnosti i isključila mogućnost raspoređivanja stranih trupa na svojoj teritoriji – navodi “Velt” i zaključuje:

“Međutim, da bi se dijalog održao, NATO i EU konačno moraju shvatiti da zaštita nacionalne bezbvjednosti nije isključivi prerogativ zapadnih zemalja”.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos