KAKO OTKLONITI POSPANOST I UMOR NA POSLU?

Darko Mirković: "Jelena Genčić je učila Novaka da...

Foto Wikimedia Commons

Odgovore na ova pitanja počeo sam i sam da tražim pre par godina, kada se ritam i obim mog posla znatno ubrzao i proširio. Tokom poslednjih 5 godina sve češće sam u situaciji da provodim dan ili dva na predavanjima u jednom gradu, a tokom noći putujem na mesto održavanja drugog predavanja, koje je udaljeno od 200 do 800 km.

U potrazi za načinom kako da pomognem sebi, naučio sam mnogo toga o ljudskom telu. Na ovaj način se po ko zna koji put potvrđuje činjenica da skoro svaki problem u životu služi da nas nečemu nauči ili ojača, piše Darko Mirković u svojoj kolumni za “Blic Biznis”.

TESLIN SAN: Prvo što sam naučio bila je tehnika kojom mogu da prevaziđem izazove u vožnji kada me sustigne potreba za snom. Pre nego što sam ovo naučio mučio sam se sa ovim izazovom i često, nerado, posezao za energetskim pićima.

Istražujući tu materiju došao sam do saznanja da je Tesla veoma malo spavao, ukupno od 2 do 3h dnevno, ali u intervalima od po 20 minuta. U tako kratkom periodu mozak ne stigne da utone u duboki san, ali značajno osveži budnost i energiju. Počeo sam da primenjujem ovu tehniku na sledeći način: čim osetim pospanost za volanom, svratim na benzinsku pumpu i ugasim auto, navijem sat na mobilnom telefonu na maksimalnih 25 minuta (uzimajući u obzir da će mi trebati par minuta da utonem u san) i zaspim na sedištu auta.

Bio sam šokiran činjenicom da se nakon zvona budim potpuno svež i mogu da vozim narednih 4 do 5 sati, bez novih naznaka pospanosti. Kasnije sam saznao da su Japanci, u potrazi za poboljšanjem efikasnosti kod svojih zaposlenih, u mnogim kompanijama uveli odmor od 30 minuta i preporučivali zaposlenima da kratko odspavaju. Efekti koje su postizali bili su izuzetni. Danas tome pribegavaju mnoge IT kompanije širom sveta.

LUČENJE DOPAMINA: Dopamin je hormon zadovoljstva koji se između ostalog luči i kvalitetnim snom, i upravo mi je ova tehnika spavanja pomogla da ga imam više u svom telu. Pored sna, na lučenje ovog hormona utiče i sledeće:

a) Kvalitetna muzika- Jelena Genčić je, pored tenisa, učila Novaka Đokovića da svaki dan sluša klasičnu muziku, posebno u trenucima kada mu je potreban odmor. Klasična i duhovna muzika ima frekvencije koje podstiču lučenje dopamina. U mnogim eksperimentima je dokazano da upravo klasična muzika podstiče razvoj biljaka. O ovome postoje mnogobrojna istraživanja, među kojima je jedno sprovdeno u Italiji. Grupa italijanskih agronoma 2006. godine u jednom vinogradu je sprovela studiju i postavila 15 zvučnika ispred biljaka vinove loze.

Puštajući zvuk Mocarta, Hajdna, Vivaldija i Malera, došli su do zaključka kako klasična muzika veoma pozitivno utiče na razvoj biljaka i kvalitet grožđa.

b) Vežbanje. Fizičke vežbe takođe utiču na pojačano lučenje dopamina. Ja volim da radim svakodnevno 3 vrste vežbi u 3 serije izvođenja. Pored dopamina ova navika utiče na jačanje mišića, istezanje tetiva i poboljšanje .

LUČENJE TESTOSTERONA: Ovaj hormon je pretežno muški hormon jer ga muško telo luči od 20 do 30 puta više nego žensko. On utiče na mnoge aspekte u ljudskom telu a što se uma tiče testosteron je važan za održavanje duhovne ravnoteže i sprečavanje negativnog raspoloženja. Testosteron je odgovoran i za sposobnost pamćenja, orijentacije, koordinacije i koncentracije. Postoje dva položaja tela koja možete zauzeti u trajanju od 2 minuta, uz pomoć kojih možete značajno povećati nivo testosterona u krvi:

1) Zauzmite stojeći stav, ispravite ramena, blago raširite noge do širine kukova, stavite ruke sa strane na struk, blago podignite glavu – ostanite u ovom položaju 2 minuta.

2) Zauzmite isti stav tela kao kod broja 1,  podignite u vis kao pobednici trke koji su prvi prešli linuju cilja. Ovaj položaj mnogi nazivaju ,,PONOS”.

Ostanite u ovom položaju 2 minuta. Za samo dva minuta provedih u jednom ili drugom položaju tela, nivo testosterona može porasti od 15 do 20%, što će znatno popraviti vaše raspoloženje i koncentraciju. Ove tehnike možete koristiti i pred važne sastanke, nastupe ili pregovore, kako biste ojačali svoj stav i izborili se sa kortizolom (hormonom stresa).

Podelio sam sam sa vama par tehnika koje primenjujem u različitim situacijama, kako bih otklonio pospanost ili ostao na višem nivou koncentracije. Istražite kako deliju na vas.

 

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos