NEVAKCINISANI ĆE SAMI PLAĆATI LEČENJE KORONE?

Ministar zdravlja Bavarske predlaže da se povećaju izdaci zdravstvenog osiguranja za nevakcinisane.

Foto: Wikimedia Commons

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holeček poziva sve partije da već u januaru u Bundestagu donesu zakon o obaveznoj vakcinaciji svih građana protiv korone. Holeček, koji trenutno predsedava konferencijom ministara zdravlja pokrajina, kaže da je to i način da se spreči masovni odlazak negovatelja sa posla.

Naime, za medicinsku branšu već je uvedena obavezna vakcinacija koja stupa na snagu od marta iduće godine. Negovatelji „imaju osećaj da se samo oni čine odgovornim za manjak vakcinisanih, a opštom obavezom vakcinacije pobrinuli bismo se za jednak tretman“, rekao je Holeček.

Političar Hrišćansko-socijalne unije ima podršku svog pokrajinskog premijera Markusa Zedera. „Obavezna vakcinacija bi pre premostila podele u društvu nego što bi ih produbila. Uveren sam u to. Bile bi prevaziđene predrasude. Mnogi bi shvatili da nije tako strašno cepiti se, naprotiv – to štiti i garantuje slobodu“, rekao je Zeder za list Velt.

Skupa bolest za nevakcinisane?

Ministar Holeček je razmatrao i sankcije za one koji se ipak ne bi vakcinisali, ukoliko se obaveza uvede. Osim finansijskih kazni, on je pomenuo i mogućnost da nevakcinisani više plaćaju zdravstveno osiguranje, da moraju delom da snose troškove lečenja od korone ili da ne dobijaju novac kad su na bolovanju.

„Jer, znatno je povećan rizik da nevakcinisani teško obole od korone“, rekao je on.

Slična pravila postoje već za ljude koji moraju biti medicinski zbrinuti ukoliko po zlu pođu estetski zahvati, ili imaju posledice zbog tetovaža i pirsinga. Takođe, pacijenti moraju sami da plate deo troškova lečenja i kada „namerno“ izazovu oboljenje.

Početkom meseca se i Udruženje lekara opšte prakse Berlina izjasnilo za to da nevakcinisani snose deo troškova ukoliko obole od korone.

To bi moglo da bude papreno. Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, lečenje obolelog od korone koji završi na respiratoru košta u proseku 34.200 evra, a ako se koriste veštačka pluća (ECMO) onda čak 92.000 evra. Lečenje prosečnog pacijenta obolelog od korone košta 5.800 evra.

Etički savet podeljen

Novi nemački kancelar Olaf Šolc izjasnio se nedavno za uvođenje obavezne vakcinacije, i najavio da će o tome poslanici glasati najkasnije do februara, bez partijskih stega. Ta najava dolazi jer su Socijaldemokrate u koaliciji sa Zelenima i Liberalima – mnogi političari ovih potonjih protive se obaveznoj vakcinaciji.

Umorna sam i zdrobljena večitim sukobima zagovornika i protivnika vakcina. Teško je izbeći podelu na tabore. Ali, deluje mi da je važno. Empatija mi je važnija od ubeđenja, piše novinarka DW Astrid Prange de Oliveira.

Računa se da će među opozicionim Demohrišćanima i Levicom biti više nego dovoljno podrške da zajedno sa delom vladajuće koalicije zaključe obaveznu vakcinaciju za odrasle.

Etički savet koji savetuje vlasti je većinom glasova takođe podržao uvođene obavezne vakcinacije za odrasle. Dvadeset članova je bilo za, a četvoro protiv. Ali, od tih dvadeset, sedmoro smatra da je dovoljno ako se na vakcinaciju obavežu oni iz rizičnih grupa – stariji ili građani sa hroničnim oboljenjima.

Pravnica Frauke Rostalski, koja je u Etičkom savetu bila protiv obaveznog cepljenja, rekla je za magazin Fokus da postoje dvojbe koliko je vakcina efikasna protiv novog soja virusa. „Onda bi uvođenje obavezne vakcinacije značilo da obavezujemo građanke i građane na cepivo koje možda i nema dovoljnu efikasnost da doprinese rasterećenju zdravstvenog sistema.“

„Posebno me problemi u sprovođenju obavezne vakcinacije čine zabrinutom kada se radi o klimi u našem društvu“, dodala je ona.

Prema poslednjim anketama, 68 odsto Nemaca podržava uvođenje obavezne vakcinacije.

U Nemačkoj se odnedavno vakcinišu i deca starosti od 5 do 11 godina, premda Stalna komisija za vakcinacije za sada preporučuje da se cepe samo deca narušenog zdravlja.

U ukupnom stanovništvu, 74 odsto građana je primilo najmanje jednu dozu, 71 odsto najmanje dve, a 36 odsto tri doze cepiva.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos