DRŽAVA PO ZAKONU IMA OBAVEZU PREMA “RIO TINTU”

foto Fonet

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da država po Zakonu o rudarstvu i energetici ima obavezu prema “Rio Tintu”, iako ne postoji nijedan dokument obavezujućeg karaktera prema toj kompaniji.
Kada je riječ o projektu “Jadar”, Brnabićeva kaže da investitor može da izađe iz projekta kada mu se da pravo da istražuje ako ne nađe ništa i da nikom ništa ne duguje.

Međutim, kako je objasnila, ukoliko nešto nađe i ispuni dalje uslove u skladu sa zakonima, onda po zakonu ne može da mu se kaže “ne”.

Govoreći o istraživanjima nalazišta litijuma u okolini Loznice, Brnabićeva je rekla da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je poručio da će projekat “Jadar” zavisiti od studije o procjeni uticaja na životnu sredinu i javnog uvida.

“Ako po zakonu studija o proceni uticaja na životnu sredinu kaže da to ne možete da uradite jer će biti negativnog uticaja na životnu sredinu, onda možete da izađete iz toga. Zato je to ključni dokument, ali mi do te studije uopšte nismo ni došli”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je ocijenila da će se vjerovatno ići na arbitražu ukoliko studija pokaže da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, a građani na referendumu glasaju protiv eksploatacije litijuma.

“Ako građani na referendumu kažu `ne`, onda mi kao država kažemo `ne`, a šta će dalje da se dešava, ja u ovom trenutku ne znam”, rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da se Srbija kao država obavezala 2004. godine kada je data prva dozvola za istraživanje, jer je “Rio Tinto” tada uložio novac, navodeći da misli da je ta kompanija do sada u Srbiju uložila oko 400 miliona dolara.

Prema njenim riječima, Rio Tinto” je uložio tako što je zaposlio ljude, platio rudarsko-geološke kompanije da rade bušotine i kupio zemljište od građana, dok Srbija nije dobila ništa osim novca od prava na istraživanje.

To pravo, kako je objasnila, uvedeno je 2016. godine, a Vlada osim te promjene kojom se ostvaruje mogućnost da se naplati novac za istraživanja, nije mijenjala zakone, niti bilo šta drugo.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos