AUSTRIJANCIMA NOVA GODINA POČINJE SA POSKUPLJENJIMA

Cene će biti više bukvalno za sve, a evo i šta očekuju stručnjaci

Foto: Wikimedia Commons

Naredna godina počeće u Austriji novim poskupljenjima, pre svega energenata. Tako će struja od januara na istoku zemlje biti skuplja za oko 12 evra mesečno. Takođe će poskupeti mleko, kobasice i druge namirnice.

– U januaru i februaru ćemo sigurno videti rast inflacije od pet odsto. Inflacija će nakon ove godine sa 2,8 odsto u godišnjem proseku 2022. narasti na 3,3 odsto, ocenjuje ekspert ekonomkog instituta Wifo Jozef Baumgartner.

On ukazuje da će energenti, to jest struja i gas, do 2023. podsticati inflaciju.

Takođe i gorivo će biti skuplje zbog uvođenja CO2-poreza, tako da će cene svih vrsta goriva biti više za 10 centi po litru.

Od početka godine se PDV u ugostiteljstvu i hoteljerstvu vraća na normalni nivo od u proseku od 13 odsto, sa aktuelnih pet procenata.

Naime, zbog korone je ovom sektoru bio smanjen PDV kao mera pomoći za opstanak, a vraćanje PDV-a na stari nivo uticaće na povećanje inflacije za 0,4 odsto.

I namirnice će poskupeti u proseku za 2,8 odsto, prognozira Wifo. Tako će poskupeti hleb, ali i mleko, i kobasice. Kod mleka poskupljenje bi moglo biti i do 10 centi po litru.

Međutim, poskupljenja se očekuju i kod elektronskih proizvoda, nameštaja, jer će i 2022. biti prisutni problemi sa isporukom i većim troškovima transporta.

Isto tako i kirije u Austriji će nastaviti da rastu.

Kod novih ugovora stanodavci dobijaju mogućnost da mesečno prilagođavaju kiriju stopi inflacije. Kod starih zgrada najavljeno je povećanje kirija za pet odsto na početku godine, a od aprila za 5,7 odsto. Od iduće godine poskupljuje i pretplata za javni servis za osam odsto, što je za 18,59 evra godišnje više.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos