DANAS NOVI RAZGOVOR PUTINA I BAJDENA

Džo Bajden razgovaraće DANAS, telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom,

Foto: Wikimedia Commons

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden razgovaraće danas, telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz Bele kuće.

Razgovor je, ne iznoseći detalje, potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparolka Nacionalnog saveta za bezbednost Emily Horne saopštila je da će dvojica lidera razgovarati o nizu tema, među kojima su i “predstojeći diplomatski angažmani sa Rusijom”. Dodala je da je Bajden razgovarao sa liderima širom Evrope uoči razgovora sa Putinom.

“Bajdenova administracija i dalje je uključena u sveobuhvatnu diplomatiju sa našim evropskim saveznicima i parnerima, s kojima se konsultuje i koordiniše u vezi sa zajedničkim pristupom odgovoru na nagomilavanje ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom”, rekla je Horne.

Takođe je podsetila na multilateralne kontakte zvaničnika američke administracije sa NATO, Evropskom unijom i OEBS-om, te njihove brojne konsultacije, uključujući i sa kolegama na istočnim granicama alijanse, kao i sa Ukrajinom.

Neimenovani zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da će dvojica lidera razgovarati na Putinov zahtev, a da će Bajden staviti do znanja da postoji diplomatski put za deeskalaciju tenzija u regionu, ako ruski predsednik želi da to prihvati.

Takođe je poručio da su SAD i dalje zabrinute zbog ruskih trupa blizu Ukrajine, ponovio da su spremne da odgovore na eventualnu rusku invaziju na tu zemlju i da će, u slučaju da se to dogodi, učvrstiti poziciju NATO snaga.

Rusija je, prema zapadnim procenama, u protekla dva meseca rasporedila desetine hiljada vojnika duž granice sa Ukrajinom, nakon aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. SAD su izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu početkom sledeće godine.

President Joe Biden and Russian President Vladimir Putin participate in a tete-a-tete during a U.S.-Russia Summit on Wednesday, June 16, 2021, at the Villa La Grange in Geneva. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Američki predsednik upozorio je Putina tokom virtuelnog samita početkom decembra da će SAD i njihovi saveznici uvesti razorne ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu. Moskva demantuje optužbe da namerava da sprovede invaziju.

Rusija takođe želi pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od vojnih aktivnosti u centralnoj i istočnoj Evropi i da neće u članstvo primiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, što je malo verovatno da će Zapad ispuniti.

Vašington je naveo da je spreman da razgovara sa Kremljom, ali zvaničnici u SAD i drugde, ukazuju da su neki od ruskih zahteva neizvodljivi ili nemogući – odnosno da su suštinski suprotstavljeni zapadnim vrednostima.

Moskva je ranije podnela nacrt bezbednosnih dokumenata u kojima se od NATO-a traži da ne dozvoli članstvo Ukrajine i drugih bivših sovjetskih zemalja i da povuče vojne jedinice u centralnoj i istočnoj Evropi.

SAD i njihovi saveznici odbili su da ponude Rusiji garancije oko Ukrajine koje Putin traži, navodeći princip NATO da je članstvo u Alijansi otvoreno za svaku zemlju koja se kvalifikuje, ali su se složili da pokrenu bezbednosne razgovore sa Rusijom o pitanjima koja nju zabrinjavaju.

Za 10 . januar zakazni su bezbednosni razgovori američkih i ruskih zvaničnika o tenzijama zbog Ukrajine kojima, kako je novinarima rekao neimenovani zvaničnik američke administracije, Bajden neće prisustvovati.

Rusija i NATO će takođe verovatno razgovarati 12. januara, a širi sastanak koji će obuhvatiti Moskvu, Vašington i druge evropske zemlje zakazan je za dan kasnije, prenosi agencija Reuters.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos