NEMAČKA VAKCINIŠE I ZA NOVU GODINU

U Nemačkoj strahuju da će i njih teško pogoditi novi talas korone zbog omikron-varijante virusa. Zato kampanja vakcinacije nije stala za Božić, a neće ni za Novu godinu. EU takođe požuruje.

Foto: Wikimedia Commons

Vakcinisati, vakcinisati, vakcinisati

„Suočavamo se s novom pretnjom koja se zove omikron“, rekla je Fon der Lajen u Briselu. Evropska unija mora da preduzme mere protiv te nove varijante virusa, a to pre svega znači da vakcinacija mora da se intenzivira. „Naučnici nam ponavljaju da vakcinacija i dopunska terapija nude najjaču zaštitu od kovida.“ Ako je potrebno, vakcina bi mogla da se prilagodi mutacijama. Unija je već sklopila odgovarajuće ugovore s proizvođačima vakcina.

Evropska komisija je prošle godine u ime 27 država-članica nabavila oko milijardu doza vakcina za građane EU. Još 350 miliona izdvojeno je za Kovaks, međunarodnu kampanju vakcinacije koju su pokrenule Ujedinjene nacije. U novoj godini EU će nastaviti s nabavkom vakcina.

Predsednica Evropske komisije obećala je pomoć u otvaranju proizvodnih pogona, naročito u Africi, ali i dostavu većeg broja vakcina. „Pojačaćemo naše napore da podržimo Afriku, tamo su stope vakcinacije najniže na svetu“, obećala je Ursula fon der Lajen: „Cilj za 2022. je da se obezbedi da do sredine godine 70 odsto svetske populacije bude potpuno vakcinisano.“

Premalo vakcinisanih u mnogim zemljama EU

Centrala u Briselu je početkom 2021. vakcine nabavljala sporo, što je izazvalo žestoke kritike u zemljama-članicama. Nakon talasa zaraze u proleće, usledilo je relativno opušteno leto. Odmor na plaži, noćni život, otvorene škole i leto bez briga… Takvo raspoloženje je vladavalo širom EU. Međutim, prosečna stopa vakcinacije od 66 odsto odraslih koja je postignuta u EU, nije bila dovoljna da na jesen spreči novi talas i da u pojedinim članicama Unije dovede i do preopterećenje bolnica.

Procenat vakcinisanih u državama-članicama veoma je različit i kreće se od 26 odsto u Bugarskoj, do 82 procenta na Malti. Države-članice su te koje su isključivo odgovorne za kampanje vakcinacije i zaštitne mere kao što su obavezno testiranje ili vakcinacija kao preduslov da bi se išlo na posao, u prodavnice, restorane ili škole. Iz Brisela su mogli samo da posmatraju tu beznadežnu zbrku različitih mera i pravila. Unutrašnje granice EU bilo je moguće zadržati otvorenim uz pomoć „kovid-pasoša EU“

Obavezna vakcinacija u EU?

Austrija i Nemačka žele da uvedu obavezno vakcinisanje za sve. Grčka, Italija i druge zemlje osmislile pravila po kojima su vakcine obavezne za određene profesionalne ili starosne grupe. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je rasprava o obaveznoj vakcinaciji „prikladna i neophodna“.

Ministri zdravlja EU će u 2022. što je pre moguće raspravljati da li obavezna vakcinacija ima smisla, jer se postavlja pitanje da li će recimo Nemačka, ukoliko uvede obaveznu vakcinaciju, dozvoljavati nevakcinisanim građanima iz drugih zemalja EU da uđu na njenu teritoriju. „Nadamo se najboljem, pripremamo se za najgore“, rekla je Fon der Lajen  sumirajući svoju strategiju borbe protiv pandemije za 2022.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos