POTROŠAČI NE ŠTEDE UOČI DOČEKA

NOVOGODIŠNJE praznike u stopu prati potrošačka groznica.

Foto: Wikimedia Commons

Kupuju se namirnice za svečanu trpezu, ali i pokloni za najbliže. Ove godine će maloprodaja, prema prognozama “Dilojta”, zabeležiti rast od sedam do devet odsto. Na svetskom nivou, tokom praznika se očekuje ukupan promet između 1,28 i 1,3 biliona dolara. Ovoliko su i tek će ostaviti u radnjama od novembra do januara.

“Dilojt” predviđa i da će trgovina preko interneta zabeležiti rast od 11 do 15 odsto. Samo elektronski će se potrošiti između 210 i 218 milijardi dolara ove sezone.

– Očekujemo intenzivnu ličnu potrošnju tokom predstojeće praznične sezone – kaže Verica Najdanović, direktorka u Sektoru revizije. – Kako raste broj vakcinisanih građana i svi sa više samopouzdanja provode vreme van svojih domova, vrlo verovatno će doći i do povećanja potrošnje u oblasti usluga, uključujući ugostiteljske i turističke usluge, dok će potrošnja dobara ostati stabilna. Ujednačeno opadanje štednje do nivoa iz perioda pre pandemije podržaće ličnu potrošnju i na taj način doprineti visokom obimu maloprodaje tokom ove praznične sezone. Nastaviće se rast prodaje putem interneta jer se potrošači kontinuirano sve više opredeljuju za ovakvu kupovinu u svim kategorijama.

Prodaja tokom praznika prošle godine zabeležila je stopu rasta veću od očekivane, a računalo se na rast od 5,8 odsto.

– Trgovci na malo treba da očekuju uspešnu prazničnu sezonu, jer će nivo lične potrošnje ostati visok prema našim projekcijama – dodaje Verica Najdanović. – Dok je s jedne strane popustila zabrinutost potrošača za zdravlje i bezbednost od prošlogodišnje praznične sezone, navike i ponašanje pri kupovini izazvani pandemijom se nastavljaju. Trgovci koji su fleksibilni u odnosu na promenljiva ponašanja potrošača, nude pogodne mogućnosti za elektronsku i kupovinu u prodavnicama, i ispunjavaju narudžbine, ostvariće rast prodaje tokom ove praznične sezone, a i u novoj godini.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos