ČUDNI SU PUTEVI ŠVERCA

Kineske kamere sa američke crne liste preko Srbije ušle na Kosovo

Foto: Wikimedia Commons

Srbija je, preko svojih kosovskih institucija, kupila sistem video nadzora kineske kompanije pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), namenjenih za škole u 12 opština na Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se vidi iz dokumentacije, sistemi za video nadzor kineske marke Dahua, koje Srbija nabavlja za škole na Kosovu, imaju i opciju prepoznavanja lica.

Dahua Technology je kineska firma koja se od 2019. godine nalazi na crnoj listi SAD zbog njihove povezanosti sa kršenjem ljudskih prava i kineskom kampanjom represije nad Ujgurima u kineskoj provinciji Sinđijang, prema američkom Ministarstvu trgovine.

Privremeni organ Opštine Gnjilane na Kosovu, kojim upravljaju srpske strukture, 16. decembra sklopio je ugovor za nabavku ovog video nadzora sa firmom Neva Company 2020 DOO, sa sedištem u Ranilugu, takođe na Kosovu.

Prema ugovoru, firma se obavezala da u roku od 30 dana isporuči, montira i pusti u rad opremu za video nadzor.

Sredstva su, kako se vidi iz dokumentacije, obezbeđena odlukom Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije. Vrednost potpisanog ugovora je oko 39.000 evra (4.587.480 dinara).

Šta se nabavlja?

Kako se vidi iz dokumenta kojim se definiše specifikacija nabavke, koji je deo šireg paketa objavljenog na zvaničnom portalu javnih nabavki u Srbiji, privremeni organ opštine Gnjilane nabavlja 30 komada osmokanalnog snimača Dahua DVR.

U karakteristikama se, između ostalog, navodi “prepoznavanje lica”. Kako se objašnjava, to je “tipična tehnologija” koja se koristi u raznim aplikacijama, a omogućuva pretragu ili identifikaciju pojedinaca.

Takođe, predmet javne nabavke je i 196 komada Dahua Bulet Kamera rezolucije pet megapiskela, 30 hard diskova i 9.000 metara kabla.

Kako se takođe vidi, oprema se kupuje za ukupno 30 objekata, koji obuhvataju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u 12 opština na teritoriji Kosova.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo do objavljivanja teksta nije odgovorila na pitanja RSE da li je o nabavci obavestila kosovske vlasti, gde će tačno oprema za nadzor biti instalirana i u koju svrhu će se koristiti.

Srbija i dalje iz svog budžeta izdvaja desetine miliona evra godišnje za finansiranje paralelnih institucija i realizaciju svojih aktivnosti na Kosovu.

Bivša južna pokrajina proglasila je nezavisnost 2008. godine, međutim vlasti u Srbiji odbijaju da Kosovo priznaju kao državu.

Šta kažu vlasti na Kosovu?

Kosovske institucije uglavnom ćute na upite RSE oko uvoza video nadzora marke Dahua, koji se nalazi na američkoj crnoj listi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su samo kratko odgovorili da “u ovom trenutku nemamo nikakve informacije oko tog pitanja”.

Iz Vlade i Policije Kosova odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao.

RSE se obratio i Carini Kosova sa pitanjem da li su kamere, marke Dahua, na crnoj listi, kakva je procedura za uvoz ovakvog tipa video nadzora, te da li Kosovo prati crnu listu SAD kada je u pitanju tehnologija. Međutim, odgovor nije stigao.

Iz Ministarstva za obrazovanje Vlade Kosova navode da je većina obrazovnih ustanova na Kosovu opremljena video nadzorom, ali da ne postoji određeni zakon koji to i reguliše.

Ko sme da instalira kamere u institucijama na Kosovu?

Sa druge strane, iz kosovske Agencije za informacije i privatnost podvlače da video nadzor, koji identifikuje pojedinace, ne sme biti instaliran ni u jednoj instituciji, te da iste ima pravo da koristi samo policija i to “u posebnim slučajevima”.

Reč je o nezavisnoj agenciji odgovornoj za nadgledanje sprovođenja Zakona o zaštiti ličnih podataka u cilju zaštite osnovnih prava i sloboda fizičkih lica.

Navode da su oni izdali dozvolu za instaliranje CCTV kamera u kosovskim školama, ali napominju da su takve kamere bezbedne, jer slika ne može da se prenosi na telefon ili neki drugi uređaj.

“Instalirane su samo zbog bezbednosti i samo u hodnicima (u školama) i ispred njih”, navode iz ove Agencije.

Ipak, kako kažu, ne znaju da li se i koje kamere koriste u školama u srpskim sredinama, koje rade po sistemu Srbije, jer do sada nisu imali kadar koji bi to pratio.

“Skupština Kosova je krajem jula imenovala poverenika (za srpsku zajednicu) pri Agenciji, a u inspekciju idemo samo ako dobijemo neku žalbu”, navode dalje i dodaju da je u planu i redovna inspekcija u svim institucijama širom Kosova.

Mentor (Vrajolli) Vrajoli, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbedonosne studije, u izjavi za RSE navodi da je u ovom trenutku teško oceniti kakav uticaj po Kosovo mogu da imaju kineske kamere Dahua. On smatra da Kosovo sada mora da identifikuje kanal komunikacije između Srba sa Kosova i zemalja, čije proizvode SAD sankcioniše.

Ukazuje da Srbija preko Srpske liste sprovodi svoje namere na Kosovu i ocenjuje da se ova vodeća partija kosovskih Srba najmanje brine za interese svoje zajednice.

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos