NOVAC “IZ HELIKOPTERA” JAČA PRIVREDU

Ekonomista LJubodrag Savić o efektima državnih izdvajanja tokom pandemije

Foto: Wikimedia Commons

U TRENUTKU kada je svet zadesila pandemija virusa korona, Srbija je poput mnogih drugih zemalja izašla sa paketom ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi. Pojedini i sada dovode u sumnju efikasnost ove pomoći, izdvajanje za minimalce, naročito jednokratne donacije građanima i penzionerima.

Ekonomista LJubodrag Savić smatra da je niz mera pomoći preduzećima, kao i takozvani novac “bačen iz helikoptera” državljanima Srbije, koristan i privredno opravdan. Isplata jednokratne pomoći, smatra, samo je naizgled beznačajna.

– Svaki dinar je potrošen, niko te pare nije bacio u Dunav, već njima kupovao neophodne namirnice, plaćao dugove i račune, a novac nastavo da cirkuliše i pokreće privredu – kaže Savić za “Novosti”. – Nema dileme da je novac iz državne kase, preusmeren na građane koji su se našli u nevolji, imao velike koristi i za pojedince i za celokupnu domaću privredu. I u nedostatku sveobuhvatne analize o efektima ekonomskih mera, jasno je da su mnoga mala i mikro preduzeća preživela zahvaljujući nekoliko ključnih odluka – garantnoj šemi države, kao i kreditima kroz Fond za razvoj. A nije zanemarljivo ni odlaganje poreza na doprinose.

Kako naš sagovornik kaže, ukupna pomoć koja je iznosila oko 15 odsto BDP oživela je privredu u momentu najveće krize. Mnoga preduzeća su, prvi put uz garanciju države, bez hipoteke, mogla da podignu povoljne kredite. Minimalci su spasli zaposlene u branšama koje mesecima nisu mogle da zarađuju.

Efekat pomoći bi bio veći da nije deljena linearno, već prema imovnom statusu, ali nažalost za to nam još nedostaju socijalne karte građana – kaže Savić.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos