ZA BOŽIĆ U ČIKAGU

Gujon sa Selakovićem uskoro u poseti dijaspori u Americi

Foto: SRNA

DIREKTOR Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon najavio je da će za nekoliko dana zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem otići u posetu srpskoj dijaspori u Čikagu.

Tamo ćemo zajedno biti za Badnji dan i slaviti Božić. Raduje me jer nisam dosad bio, a znam da je srpska zajednica mnogobrojna, da živi tamo duže od jednog veka i da je dobro organizovana. Jedva čekam da vidim kako su i kako možemo da poboljšamo njihov položaj i da ojačamo veze između njih i matice Srbije, rekao je Gujon za Vesti onlajn.

I ovu Novu godinu Gujon je dočekao u Srbiji s francuskim volonterima njegove humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”, a koji unazad 17 godina provode novogodišnje praznike sa Srbima na Kosovu i Metohiji, deleći humanitarnu pomoć, prenosi Kosovo onlajn.

-Svake godine ih dočekujem u Beogradu, tako i ove, samo što, nažalost, ne mogu da idem s njima na Kosmet. Lepo je kad se okupimo svi kojima je Srbija u srcu, iako nismo Srbi po rođenju, naveo je Gujon.

Na pitanje šta misli o inicijativi predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića da Srbi u Sloveniji dobiju pravo na dvojno državljanstvo, pošto je bio u toj zemlji, Gujon je rekao da bi to bilo dobro jer bi im olakšalo svakodnevni život i pravni status.

-Time bismo povećali i stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva. U Sloveniji Srbi nemaju status nacionalne manjine iako ih ima 60.000 do 90.000, a koji inače žive na tom prostoru još od početka 16. veka, dok Slovenci u Srbiji, kojih je višestruko manje, imaju taj status. Ipak, ne možemo da kažemo da naši u Sloveniji imaju probleme koje imaju Srbi u ostalim zemljama bivše Jugoslavije, ukazao je on.

Protekle jeseni su formirana nova odeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku u više država, a Gujon precizira da su otvorene 23 nove dopunske škole srpskog jezika u dijaspori za šta je izdvojeno 20 miliona dinara.

-Od Rusije, Malte, Holandije do Austrije, Španije i Portugalije više od 800 mališana pohađa časove srpskog jezika i kulture u novootvorenim školama. Dopunske škole funkcionišu uveče ili tokom vikenda i tu deca mogu da uče ne samo o jeziku i gramatici, već i o nacionalnoj istoriji, kulturi, geografiji i da se međusobno povezuju. Zbog svega toga biće ih i više, imamo to u planu, poručio je Gujon.

Što se tiče poslovnih planova za 2022. godinu, kaže da će se nastaviti sa otvaranjem i proširivanjem škola srpskog jezika u svetu, ali i sa odbranom prava Srba iz regiona, “posebno u BiH, gde je ugrožena imovina srpskog naroda koji je morao da izbegne tokom rata”.

-Nastavljamo da branimo osnovna ljudska prava Srba u zemljama gde se ne poštuju, poput prava na jezik, pismo, slobodu govora, zapošljavanje, predstavljanje u institucijama. Uprava će, takođe, nastaviti da finansira projekte udruženja koji doprinose očuvanju identiteta i kulture srpskog naroda gde god živeo, rekao je Gujon.

 

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos