BADNJI DAN U POLJSKOJ

Kako su pravoslavni vernici u Poljskoj proslavili Badnji dan.

Foto: Marta Moćko

Prema podacima iz maja prošle godine u Poljskoj je živelo nešto više od 37. miliona ljudi. Što se religijske pripadnosti tiče, ubedljivo najveći broj njih pripada katoličkoj veroispovesti (oko 87%). No u Poljskoj živi,  i između 600.000 i 800.000 pravoslavnih vernika. Taj broj je verovatno i nekoliko puta veći ako se uzme u obzir broj Ukrajinaca i Belorusa koji, što legalni što ilegalno, rade u Poljskoj. Gotovo svi pravoslavni vernici u ovoj zemlji pripadaju  Poljskoj pravoslavnoj crkvi. Ona je 1948 dobila autokefalnost i na njenom čelu se od 1998 nalazi  Mitropolit varšavski i sve Poljske Sava.

Kako pravoslani u Poljskoj slave ovaj dan? Badnjak je dan pre Božića i ujedno zadnji dan božićnog posta.

Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta.

Izgleda sasvim izvesno da su običaji vezani za ovaj dan paganski, iako je crkva pokušala da im da hrišćansko obeležje. Između ostalog za badnjak se seče grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo.

Tako je danas bilo i u domu Mareka Moćka iz grada Bialistoku na samom istoku Poljske. Domaćin i njegovi ukućani su ustali rano i čitav dan  nisu uzimali hranu. Spremala se  kuća, kitila jelka i pripremala praznična večera. Popodne je u kuću uneta slama i pripremljena trpeza. Potom su svi otišli u crkvu na večernju službu. Posle Bogosluženja porodica se vratila kući. Svi su bili tu: Marek, supruga Maržena, sin Igor, kćerke Marta i Kasija kao i prijatelj dece iz crkve Pavel.

Badnja večera je bila  posna, ali bogata i raznolika. Nakon blagoslova i molitve, na jelovniku se našla  riba, salata od  pasulja, krompir, kiseli kupus i gomila drugih jela i pića, nama gotovo nepoznatih.. Posebno priređena jela imala su hršćanske simbole, a uzimanje hrane je bilo isprepleteno božićnim zdravicama i običajima koji su usmjereni ka društvenom i ekonomskom dobru članova obitelji. Delili su se pokloni, sviralo i pevalo.   Praznovalo se do 22 časa, a potom otišlo na počinak jer ujutru u 02. časa treba biti ponovo u sabornoj crkvi  svetog Nikole na jutarnjoj službi.

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos