NOVA KORONA PRAVILA U NJEMAČKOJ

Na sastanku savezne vlade i vlada njemačkih saveznih pokrajina donesena su nova pravila prilagođena aktuelnoj pandemijskoj situaciji. Ona se tiču gastronomije, obavezne vakcinacije, karantene, rada od kuće…

2G-plus pravilo u gastronomiji

Na teritoriji cijele Njemačke, samo onima koji su vakcinisani i koji su preboljeli koronu uz negativan test koji važi samo taj dan ili oni koji su primili dopunsku (booster) vakcinu trebalo bi biti dozvoljeno da posjećuju restorane, barove, pabove i kafiće. Od kada će to pravilo bti na snazi odlučiće se u kratkom roku.

Preporuka nošenja FFP2 maski

U trgovinama i u vozilima javnog prevoza hitno se preporučuje nošenje FFP2 maske. Ove maske treba nositi u zatvorenim prostorijama i prilikom susreta sa drugim osobama, stoji u odluci.

Ograničenja kontakta

Ograničenja kontakta neće biti pooštrena. I dalje su dozvoljena privatna okupljanja vakcinisanih i onih koji su izliječeni u grupama od najviše deset osoba. U slučaju nevakcinisanih osoba, mogu se sastati samo članovi istog domaćinstva i najviše dvije osobe iz drugog domaćinstva.

Skraćena karantena

Ranije je period karantene i izolacije iznosio do 14 dana. Ni u slučaju infekcije omikronom nije bilo izuzetaka za vakcinisane, dodatno vakcinisane i izliječene osobe. To se sada mijenja.

Ubuduće, za one koji su primili booster-vakcinu karantena bi mogla potpuno izostati. Ovo se također odnosi na one koji su svježe vakcinisani i tek oporavljeni. Za sve ostale izolacija i karantena prestaju nakon deset dana. Kontakt osobe i oni koji su zaraženi, ako žele skratili karantenu, moraju se testirati nakon sedam dana PCR-om ili brzim testom.

U bolnicama, ustanovama za njegu starih i iznemoglih osoba izolacija se može okončati tek nakon sedam dana uz PCR test. Rad u struci može se nastaviti samo ako dotična osoba 48 sati prije toga nije imala nikakvih simptoma.

Za učenice i učenika, kao i djecu u vrtićima karantena (za osobe koje su imale kontakt s inficiranima)  može se prekinuti nakon pet dana uz negativan PCR ili brzi antigen-test, a izolacija (za inficirane) nakon sedam dana uz testiranje.

Homeoffice

Od poslodavaca i zaposlenika traži se da što je više moguće prakticiraju rad od kuće u narednih nekoliko sedmica. Ukazano je i na obavezu rada od kuće, tamo gdje je to izvodljivo.

Kina, pozorišta, diskoteke

Pristup kinima, pozorištima i maloprodajnim objektima i dalje je moguć samo za vakcinisane i one koji su preboljeli koronu. Zatvoreni su klubovi i diskoteke, a zabranjene su i plesne manifestacije.

Obavezna vakcinacija

U odluci je naglašena potreba obavezne vakcinacije. Vremenski okvir nije naveden, ali bi se on, kako stoji u dokumentu, “uskoro” trebao odrediti.

Državna pomoć

Proširena ograničenja pristupa određenim privrednim subjektima dovode do dodatnih obaveza i troškova. Savezna vlada stoga želi uzeti u obzir odgovarajuće materijalne i kadrovske troškove onih koji su pogođeni mjerama te im osigurati dalju pomoć za premošćavanje krize, navodi se u odlukama  njemačke vlade i vlada saveznih pokrajina.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos