NA SNAZI NOVE MJERE ZBOG OMIKRONA

Arhiva

U Sloveniji je u posljednja 24 časa registrovano 2.496 zaraženih virusom korona, uz svaki drugi pozitivan test, a zbog širenja omikron varijante virusa od danas su na snazi novi protokoli i mjere prilagođeni tom zaraznijem soju.

U zemlji su uvedena ograničenja u broju putnika u javnom prevozu, a važenje negativnih testova pri ulasku u Sloveniju je skraćeno, pa će pi-si-ar /PCR/ test vrijediti 48, a brzi antigenski 24 časa, prenijeli su hrvatski mediji.

Od danas se primjenjuje propis da se nakon rizičnog kontakta vrijeme kućnog karantina skraćuje sa dosadašnjih 10 na sedam dana, a to će se vrijeme uskoro, zbog dominacije omikrona, smanjiti na samo pet dana, rekao je direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manji period inkubacije omikrona, ali i bojazan da bi na vrhuncu petog talasa, zbog masovnih dužih karantina, bez potrebnog broja zaposlenih esencijalnih radnika mogle ostati osnovne djelatnosti u infrastrukturi, posebno zdravstvo i obrazovanje.

Novim mjerama koje su stupile na snagu mijenjaju se uslovi za korištenje javnog prevoza, pa će ga smjeti koristiti samo lica koja su vakcinisana, preboljela kovid 19 ili imaju negativni test, a uz to moraju nositi i zaštitnu masku.

U vozovima i autobusima ograničava se broj putnika na sjedištima, te je potrebna međusobna distanca putnika koji stoje, a za kontrolu i sprovođenje protokola zaduženi su organizatori prevoza, odnosno javna prevozna preduzeća.

Broj otkrivenih zaraza veći je za gotovo 150 odsto u odnosu na stanje prije sedam dana.

U zemlji je aktivno 36.526 slučajeva zaraze i taj broj je u porastu.

Prosječni broj potvrđenih slučajeva zaraze prošle sedmice porastao je na 3.678 slučajeva, a četrnaestodnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 1.732, podaci su Ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 537 oboljelih, od kojih 161 na intenzivnim odjeljenjima.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos