KATOLICI I JEVREJI OSUDILI ISTICANJE NACISTIČKE ZASTAVE

Foto: unsplash/twitter-tommicavagna-screenshot

Italijanski katolički i jevrejski lideri osudili su danas kao nečuvenu epizodu u kojoj su desničarski ekstremisti stavili zastavu sa kukastim krstom na kovčeg ispred crkve poslije verske sahrane i salutirali nacističke pozdrave.
Rimska katolička nadbiskupija je u saopštenju navela da sveštenici u parohiji Svete Lucije u centralnom rimskom naselju, uključujući i onog koji je predvodio pogrebni obred, nisu imali pojma šta će se dogoditi ispred crkve.

Na slikama na internetu prikazan je kovčeg sa tijelom Alesije Auđelo, bivše članice desničarske ekstremističke grupe “Forca nuova”, prekriveno zastavom.

U saopštenju eparhije zastava je nazvana “užasnim simbolom koji se ne može pomiriti sa hrišćanstvom” i navodi se da je ova epizoda uvredljiv primjer “ideološke eksploatacije” vjerske službe.

Policija je saopštila da istražuje incident kao mogući zločin iz mržnje.

Jevrejska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje što se takvi događaji još uvijek mogu desiti više od 70 decenija nakon završetka Drugog svjetskog rata i pada italijanske fašističke diktature.

“Neprihvatljivo je da se zastava sa kukastim krstom i danas može prikazivati u javnosti, posebno u gradu koji je doživeo deportaciju svojih Jevreja od strane nacista i njihovih fašističkih saradnika”, navodi se u saopštenju.

Nakon racije na jevrejsku četvrt u Rimu 16. oktobra 1943. godine, više od 1.000 Jevreja glavnog grada je deportovano, većina u logor smrti Aušvic u okupiranoj Poljskoj. Samo 16 se vratilo.

 

U današnjem saopštenju jevrejske zajednice se navodi da je incident sa sahranom “još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve”.

Sličan incident dogodio se ispred druge rimske crkve u martu prošle godine.

Izvor SRNA/Rojters
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos