MINHEN: 50 GODINA OLIMPIJSKOG PARKA

Televizija srpske dijaspore

U Minhenu od danas počinje obilježavanje 50-togodišnjice Olimpijskih igara.

Izložbom, koja počinje danas, ali i brojnim sportskim i kulturnim manifestacijama koje nas očekuju ove godine u glavnom Bavarskom gradu, svečano će se obilježiti i pola vijeka jednog od simbola ovog grada – Olimpija parka.

Letnje olimpijske igre 1972. odigrale su ključnu ulogu u činjenici da je Minhen danas poznat širom sveta kao moderna i dopadljiva kulturna i sportska metropola.

Povodom 50. godišnjice Igara, Minhen u Olimpijski park dovodi Evropsko prvenstvo, najveći multisportski događaj od 1972. godine, i proslavlja njegove vrhunce u oblasti arhitekture, inovacija, sporta, kulture i muzike.

Planirano je 150 različitih događaja tokom godine povodom obilježavanja jubileja.

Olimpija park, Minhen / Televizija srpske dijaspore

Olimpijske igre 1972. pamtiće se, nažalost, i po terorističkom napadu 5. i 6. septembra u olimpijskom selu. Tada je 8 palestinskih terorista iz organizacije „Crni septembar“ ušlo u zgradu gde su bili smešteni izraelski atletičari i ubili dvojicu a devetoro držali kao taoce za vreme akcije.

Svi taoci su ubijeni tokom akcije nemačke policije u pokušaju da ih spasu. Od osam terorista, petorica su ubijeni tokom akcije spasavanja, dok su trojica uhapšeni i predati Libiji malo manje od dva meseca posle napada.

Ovaj teroristički napad je prouzrokovao brojne akcije izraelske obaveštajne službe „Mosad“, koja je i posle 20 godina sprovodila atentate na planere i izvršioce Minhenskog masakra.

Gradonačelnik Diter Rajter obećava da se stradalih nećemo sećati samo na komemorativnim događajima, već i tokom cele godine. Svakog meseca u fokusu će biti druga biografija.

On to takođe vidi kao znak da se Minhen buni protiv svih oblika antisemitizma, mržnje i rasizma.

Sportski vrhunac ove godine biće multisportsko Evropsko prvenstvo u avgustu sa 4.700 sportista iz 50 država.

„50 godina Olimpijskog parka – Impulsi za Minhensku budućnost“ – naziv je nove godišnje izložbe koju će Odeljenje za urbanizam i građevinsku regulativu prikazivati od petka, 14. januara do petka, 11. marta, svakog dana od 13:00 do 19:00 u Rathausgalerie na Marienplatzu.

Izložba se predstavlja raznovrsnim, besplatnim programom za različite ciljne grupe. Za posetu izložbi primenjuju se 2G Plus pravilo i FFP2 maska. Ulaz je slobodan.

Izvor Televizija srpske dijaspore
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos