NEMAČKA NAPUŠTA UGALJ DO 2030.

Od 2035. godine proizvodiće struju isključivo iz čistih izvora

Foto: Wikimedia Commons

Vlada Nemačke najavila je da ta zemlja napušta ugalj do 2030. godine i da želi da dostigne 100 odsto čistu električnu energiju do 2035. godine.

Cilj kojem Nemacka stremi je da se od 2035. godine elektricnom energijom snabdeva iskljucivo pomocu obnovljivih izvora i zelenog vodonika, najavio je ministar privrede i klimatske zaštite Robert Habek.

Plan je i da Nemačka u potpunosti napusti ugalj do 2030, osam godina pre prethodno postavljenog roka, prenosi portal Klima101.

Prema predstavljenim planovima obnovljivi izvori bi do kraja decenije trebalo da dostignu 80 odsto udela u proizvodnji struje, što je duplo više nego u 2021.

Trenutno veće oslanjanje na ugalj, od oko 28 odsto, pripisuje se odluci vlade Angele Merkel da tokom ove godine ugasi sve nuklearne reaktore.

Solarne elektrane biće obavezne na novim komercijalnim zgradama i standard za novoizrađene kuće, dodao je ministar Habek. Prema njegovim rečima, zemlja bi trebalo da bude efikasnija i brža u borbi protiv klimatskih promena.

Nemačka teži tome da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65 odsto do 2030. godine u poredenju sa nivoima zabeleženim 1990. godine.

Ni sektor održive mobilnosti nije zanemaren pa bi u narednih osam godina trebalo da se gradi 100.000 punjačkih stanica za električne automobile godišnje.

Kako je predstavnik Zelene partije Habek naglasio, da bi ispunila ciljeve za zaštitu klime, pred Nemačkom stoji ozbiljan politički zadatak, što će istovremeno biti i veliki društveni i finansijski izazov, ali i prilika.

Ambiciozni ciljevi, koje je Habek predstavio, osmišljeni su kako bi doveli jednu od vodećih evropskih privreda do karbonske neutralnosti zaključno sa 2045. godinom.

Isti rok da dostignu neto-nulte emisije sebi su zadale i Švedska i Portugal, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Danska, Kanada, Japan, kao i EU nameravaju da to ispune do 2050.

Prema podacima neprofitne organizacije Energy and Climate Intelligence Unit, ukupno 137 zemalja iznelo je neku vrstu obećanja da će dostići karbonsku neutralnost u periodu između 2045. i 2070.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos