KOLIKO VAS ŠTITI VAKCINA, A KOLIKO BUSTER?

Evo koliko vas štiti VAKCINA, a koliko BUSTER od OMIKRONA

Foto: Wikimedia Commons

Omikron soj se neverovatnom brzinom širi, ima široki spektar simptoma, a stručnjaci kažu da ne bi bilo iznenađujuće da se ove godine pojavi još jedna zabrinjavajuća varijanta korona virusa, pa su izneli realne strahove da omikron varijanta nije i poslednja, međutim, tvrde da i delta soj još uvek kruži.

A budući da je situacija prilično alarmantna Evropske agencije za lekove (EMA) objavila je kolka je efikasnost vakcine protiv omikron varijante koronavirusa.

Omikron predstavlja manju opasnost

“Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-CoV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica Evropske unije ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron, na temelju predmetnih ispitivanja, trenutno se procenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta”, navodi Evropske agencije za lekove (EMA).

Efekat vakcine je niži uz omikron nego uz druge varijante

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je efikasnost vakcina protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante i da s vremenom slabi. Kao rezultat, više vakcinisanih osoba će verovatno da razvije bolest uzrokovanu varijantom omikron

“Predmetna ispitivanja takođe pokazuju da vakcinacija i dalje pruža visok nivo zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron. Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o efikasnosti vakcina u opštoj primeni, takođe upućuju na to da su osobe koje su primile buster dozu vakcine bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno vakcinisanje, a nisu primile buster dozu”, navodi Evropske agencije za lekove (EMA).

Koja je razlika između dve doze i buster doze

Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dve doze vakcine protiv bolesti Kovid-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko meseci nakon vakcinacije, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primnjene buster doze.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos