DIGITALIZOVANA KOPIJA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA

Najstariji srpski ćirilični rukopis uručen nadležnima

Foto: Wikimedia Commons

DIGITALIZOVANU kopiju Miroslavljevog jevanđelja juče je upravnik Audio-vizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Aleksandar Kostić uručio potpredsednici Vlade i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković, direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu, u prisustvu predsednika SANU akademika Vladimira Kostića.

Digitalizacija kulturnog nasleđa predstavlja važan segment u zaštiti kulturnog nasleđa, kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija nacionalnog kulturnog blaga. Snimanje najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa obavljeno je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva  kulture i informisanja, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije. Po prijemu digitalnog materijala, na kome su konstantovane određene promene, Ministarstvo kulture i informisanja će formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kom se nalazi najstariji srpski ćirilični rukopis.

Na bazi ovog izveštaja biće utvrđeni dalji koraci vraćanja dokumenta u najbolje moguće stanje. Sledeći korak, predviđen Sporazumom, biće postavljanje digitalizovane kopije na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije, kao i na Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije kako bi bilo dostupnu javnosti, a snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni.

Izvor Večernje novosti
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos