“ŠIRENJE NATO-A JE BILA GREŠKA”

Bivši američki ambasador u Nemačkoj: Rusiji trebaju garancije za bezbednost

Foto: Wikimedia Commons

Bivši američki ambasador u Nemačkoj Ričard Bart smatra da je širenje NATO saveza, pod izgovorom širenja demokratije, bila greška te da Rusija treba imati određene garancije za svoju bezbjednost.

U intervjuu za italijanski medij “Korijere dela sera” on navodi da nikada nije bilo formalnog obećanja da se NATO neće širiti na Istok, ali nije bilo ni namjere da se savez proširi na sadašnje razmjere.

“Tada su mnogi počeli vjerovati da je NATO projekat za širenje demokratije, a one države koje su se pridružile savezu postale su demokratske. Ali, širenje je, ipak, greška”, navodi Bart.

Prema riječima američkog diplomate, koji je sada konsultant za geopolitička pitanja, nedavni razgovori između predstavnika Moskve i Vašingtona u Ženevi, Briselu i Beču bili su uspješni za rusku diplomatiju.

“Suština je Ukrajina. Dio Zapada razumije ili počinje da shvata da postoji strukturni problem unutar ukrajinske krize. Jasno je da SAD i NATO neće rasporediti snage na terenu za odbranu Kijeva.

Zato je apsolutno potrebno pronaći kompromisnu formulu – da Ukrajina neće biti dio NATO-a”, navodi Bart.

U ovim pregovorima biće potrebno malo kreativnosti, smatra on, da bi Rusi bili sigurni po ovom za njih egzistencijalnom pitanju.

Bart ocjenjuje da se može smisliti “finska opcija” u odnosu sa Moskvom. Međutim, problem je u tome što je Helsinki vrlo mudro vodio svoje odnose sa Moskvom tokom “Hladnog rata”, a to nije slučaj sa Ukrajincima.

Američki diplomata navodi da niko zapravo ne zna namjere ruskog lidera Vladimira Putina.

“Mobilišući više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, Putin je nastojao da skrene pažnju Zapada, a posebno Amerikanaca na svoje viđenje ruskih bezbjednosnih problema.

Budimo oprezni, to je tema koja mu je duboko prirasla srcu. Na Minhenskoj bezbjednosnoj konFerenciji 2007. ruski predsjednik održao je vrlo oštar govor protiv Zapada – sve ono što su posljednjih dana ponavljali ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ili njegov zamjenik Sergej Rjabkov nalazi se u tom govoru”, pođeća Bart.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos