ŠOLC: AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU PLATIĆE VISOKU CIJENU

Njemačka je spremna da razgovara o zaustavljanju gasovoda "Sjeverni tok dva" ukoliko Rusija napadne Ukrajinu,

Foto: Wikimedia Commons

BERLIN – Njemačka je spremna da razgovara o zaustavljanju gasovoda “Sjeverni tok dva” ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc.

“Jasno je da će biti visoka cijena i da će o svemu morati da se razgovara ukoliko dođe do vojne intervencije u Ukrajini”, rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi agencija Rojters.

Stoltenberg je rekao da je pozvao saveznike NATO-a i Rusiju na seriju sastanaka u Savetu NATO-Rusija kako bi se razgovaralo o načinima za poboljšanje bezbjednosne situacije, a nakon prve runde razgovora održanih prošle nedjelje u Briselu.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje i zahtijeva garancije NATO-a da se neće širiti dalje na istok.

Blinken uskoro sa Lavrovom o smirivanju tenzija oko Ukrajine
Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušaće da smiri tenzije sa Moskvom oko Ukrajine kada se ove nedjelje bude sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi nakon susreta sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu i evropskim zvaničnicima u Berlinu, javlja Rojters.

Blinkenova diplomatska turneja planirana je u jeku zabrinutosti Ukrajine i njenih zapadnih saveznika izazvane raspoređivanjem desetina hiljada ruskih vojnika duž rusko-ukrajinske granice, ali kao i prethodnih dana, zvanična Moskva poriče da planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

“Sjedinjene Države ne žele sukob, mi želimo mir”, poručio je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i ocijenio da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima dovoljno moći da preduzme korake ka deeskalaciji krize kako bi SAD i Rusija mogle da nastave da grade odnos koji nije zasnovan na neprijateljstvu ili krizi.

Blinken će se sutra sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a zatim će se u Berlinu sastati sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i kasnije sa transatlantskim patrnerima, tj. zvaničnicima Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Američki državni sekretar će voditi razgovore o temi zajedničkih napora za odvraćanje Rusije od agresije na Ukrajinu i o rešenosti saveznika i partnera SAD da nametnu teške ekonomske sankcije Rusiji i izazovu ogromne negativne posljedice, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Nakon tih sastanaka Blinken bi u petak trebalo da se sastane i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi kako bi se napravio diplomatski pomak iz trenutne situacije, potvrdio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Sekretar Blinken je danas razgovarao sa Lavrovom i založio se za deeskalaciju, a potom su se dvojica diplomata saglasila da bi bilo korisno da se lično susretnu.

Izvor Nezavisne novineI
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos