NEMAČKE DIPLOMATE OSTAJU U UKRAJINI

Berlin,ne planira da povuče svoje diplomate iz Kijeva

Foto: Wikimedia Commons

Zbog sve većih tenzija s Rusijom, SAD smanjuju broj osoblja svoje ambasade u Kijevu, a tim putem ide i Velika Britanija. Berlin, međutim, ne planira da povuče svoje diplomate iz glavnog grada Ukrajine. Za sada.

Osoblje nemačke ambasade i njihove porodice ostaju u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, saopštila je nemačka ministarka spoljnih poslova. Ipak, situacija se stalno procenjuje, a bezbednost službenika ima „najviše prioritet“, rekla je Analena Berbok uoči samita ministara spoljnih poslova EU o u Briselu.

Diplomate ne povlači ni Evropska unija, kao ni članove njihovih porodica. „Mislim da ne bi trebalo da dramatizujemo“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. On smatra da ne bi trebalo napuštati Ukrajinu dokle god traju pregovori sa Rusijom, ali i priznaje da bi situacija mogla da se promeni.

Smanjuje se broj američkih i britanskih diplomata

Vašington je ranije najavio da će, zbog napete situacije, smanjiti broj osoblja ambasade u Kijevu, ali da ambasada ostaje otvorena. Od članova porodica američkih diplomata zatraženo je da napuste Ukrajinu. To su „mere predostrožnosti“, rekao je jedan visoki zvaničnik američkog Stej departmenta.

Velika Britanija takođe povlači zaposlene iz svoje ambasade u Kijevu. Kao odgovor na rastuću pretnju iz Rusije, neki službenici, kao i članovi porodica biće povučeni iz ambasade, saopštio je Forin ofis u Londonu.

Zvanični Kijev povlačenje osoblja američke ambasade ocenjuje kao „preterani oprez“ SAD. „Smatramo da je takav korak američke strane preuranjen“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uz ocenu da se bezbednosna situacija „nije suštinski promenila“.

Vitalij Kličko oštro kritikuje Nemačku

Iz Kijeva nastavljaju da stižu kritike i na račun Nemačke. Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko, u izjavi za najtiražniji nemački list, tabloid „Bild“, pridružio se osudama Berlina zbog toga što ne želi da Ukrajini isporuči oružje.

„Mnogi se pitaju na čijoj je zapravo strani nemačka vlada? Na strani slobode, a time i Ukrajine, ili na strani agresora“, rekao je Kličko, bivši šampion sveta u boksu koji je upravo u Nemačkoj napravio sportsku karijeru.

On ide i korak dalje i kaže da bi Nemačka trebalo „zakonski da zabrani“ da lobisti poput bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera (77) rade za ruski režim.

Nemačka bi, kaže, trebalo da shvati da je situacija veoma ozbiljna. „Sada čujem kako neki političari izjavljuju da Putin neće napasti Ukrajinu i da se radi samo o pretnjama i političkoj igri. To me podseća na diskusiju koja je prethodila invaziji Krima 2014“, rekao je Kličko za nemački „Bild“.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos