AMERIKA NE ŠALJE VOJNIKE U UKRAJINU

Bajden ne namerava da šalje američke trupe u Ukrajinu

Foto: Wikimedia Commons

Američki predsednik Džo Bajden ne namerava da samostalno šalje američke trupe u Ukrajinu, saopštila je u utorak Bela kuća, nakon što je Vašington stavio u pripravnost oko 8.500 vojnika, da bi podržao NATO saveznike u svetlu raspoređivanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, prenosi agencija Rojters.

“Da budemo jasni: predsednik nema nameru, interes niti želju da šalje trupe u Ukrajinu. NATO je forum za podršku partnerima i zemljama na istočnom obodu, i na to smo usredsređeni“, navela je portparolka Džen Psaki.

Bajden je novinarima u utorak rekao da bi u skorijem roku mogu da razmesti neke od vojnika koji su u pripravnosti, ali je ponovio da američke snage neće biti raspoređene u samoj Ukrajini.

Takođe je naveo da bi, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, razmotrio uvođenje sankcija direktno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Naglasio je i da je Putinu preneo da “će biti ogromnih posledica ako napadne Ukrajinu”.

U Kijevu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je građane da budu smireni kada je reč o pretnji od ruskog napada i naglasio da se radi na organizaciji sastanka sa liderima Rusije, Francuske i Nemačke.

Zelenski je u obraćanju javnosti rekao da povlačenje diplomata iz zapadnih ambasada u Kijevu ne znači da je vojna eskalacija sa Rusijom neminovna.

Nema ružičastih naočara, dečjih iluzija, sve nije jednostavno. Ali ima nade. Štitite telo od virusa, mozak od laži, srce od panike“, poručio je ukrajinski lider.

U Kijev je u utorak sleteo američki avion sa vojnom opremom i municijom, što je treća isporuka bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara.

U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u utorak da Francuska i Nemačka neće odustati od dijaloga sa Rusijom, ali da će Moskva platiti visoku cenu ako napadne Ukrajinu.

Makron je na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu rekao da su Evropa i njihovi saveznici ujedinjeni po pitanju Ukrajine.

Evropski lideri i Bajden su o pretnji ruske invazije na Ukrajinu razgovarali u ponedeljak, na virtuelnom sastanku.

“Imao sam veoma, veoma, veoma dobar sastanak — potpuna jednoglasnost sa svim evropskim liderima”, rekao je Bajden novinarima nakon što je bio domaćin bezbednog video poziva sa savezničkim liderima iz Evrope, Evropske unije i NATO.

Kancelarija britanskog premijera Borisa Džonsona objavila je saopštenje u kom podržava Bajdenov rezime, u kom se kaže: “Lideri su se složili oko važnosti međunarodnog jedinstva suočeni sa rastućim ruskim neprijateljstvom”.

Bajden nije odlučio da li da premesti američku vojnu opremu i osoblje bliže Rusiji. Međutim, portparolka Bele kuće rekla je pre sastanka sa evropskim zvaničnicima da su SAD “uvek govorile da će podržati saveznike na istočnom krilu” koji se nalaze u blizini Rusije.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin stavio je 8.500 američkih vojnika u stanje “visoke pripravnosti” zbog slanja u istočnu Evropu, gde bi većina njih mogla da bude aktivirana kao deo snaga za odgovor NATO ako Rusija napadne Ukrajinu.

“Veoma je jasno da Rusi trenutno nemaju nameru da deeskaliraju situaciju”, rekao je novinarima portparol Pentagona Džon Kirbi“Ovde je reč o ohrabrivanu naših NATO saveznika”.

Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos