HRVATSKA ZARILA EU NOŽ U LEĐA?

Milanović napravio haos svojom izjavom: Kijev u šoku, a u Rusiji ga zovu HEROJEM

Foto: Wikipedia Commons

Ukrajina, koja se ponovo nalazi u centru svetske pažnje zbog rastuće pretnje od Rusije, oseća se kao da joj je stari saveznik Hrvatska zabila nož u leđa zbog izjava njenog predsednika Zorana Milanovića, ali i samoj EU zbog optužbe za “državni udar 2014. u Ukrajini”.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je 25. januara da hrvatske trupe neće biti uključene u moguću eskalaciju tenzija između Rusije i Ukrajine, što je izazvalo javnu svađu sa vladinim zvaničnicima.

Premijer Andrej Plenković — koji ima kontradiktorne odnose sa predsednikom — brzo je istakao da njegova izjava ne predstavlja zvaničan stav Hrvatske. Zemlja je zvanično postala članica NATO-a 2009.

– Mi nemamo nikakve veze sa ovim (sukobom). Ukoliko dođe do eskalacije, sve trupe će biti povučene – rekao je Milanović novinarima tokom posete prehrambenoj kompaniji Kraš preneli su lokalni mediji.

On je dodao da postoje i drugi načini da se pomogne Ukrajini i da Ukrajina ne pripada NATO-u.

Mesto Ukrajine nije u NATO – rekao je Milanović.

On je takođe optužio EU da je pokrenula državni udar „u Ukrajini 2014. kada je svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič”.

– Hrvatska nema nikakve veze s tim i ja to neću dozvoliti. A Plenković može ovim da preti koliko hoće – rekao je Milanović.

On je rekao da je “Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU”.

Plenković je reagovao na Milanovićevu izjavu rekavši da govori kao “neki ruski zvaničnik”.

– Koliko sam uspeo da vidim, u tom nekom napadu šećera, možda su mu dali neke bombone u Krašu, šta je on tu sve izgovorio, mislio sam da je ruski zvaničnik. Ne znam na koje on to vojnike misli. Hrvatskih vojnika u Ukrajini nema. Nestvarne izjave, ako je istinito da je rekao da je Ukrajina korumpirana, ja se izvinjavam Ukrajini, koju poštujemo i koja ima okupirana područja. Ta izjava nema nikakve veze s politikom Vlade RH – rekao je Plenković.

Milanovićevu izjavu da Ukrajina nije dobila ništa od EU demantovao je podacima da je EU, što bespovratne pomoći, što zajmova dala do sada 17 milijardi evra, a danas je najavila novu pomoć.

Vojska, koja vojska?

Štaviše, trenutno je nejasno da li se u Poljskoj, članici NATO, trenutno nalaze hrvatski vojnici, piše Intelinjuz. Dana 21. januara, NATO-ova borbena grupa u Poljskoj objavila je na Tviteru da se „oprostila“ od 8. hrvatskog kontingenta i da očekuje da će „uskoro“ dočekati novi hrvatski kontingent.

Kontingent hrvatskih vojnika koji je bio u Poljskoj se vratio – rekao je Plenković.

Milanović i Plenković su se ranije sukobili zbog premijerove posete Ukrajini u decembru, koju je predsednik nazvao „običnim šarlatanstvom“ i rekao da bi to moglo negativno uticati na odnose Hrvatske sa Rusijom.

Tokom posete Plenković je navodno razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o sukobu u regionu Donbasa gde su proruski separatisti proglasili otcepljene republike 2014. godine i od tada se bore sa ukrajinskim oružanim snagama.

Navodno su Plenković i Zelenski razgovarali o mogućem „hrvatskom scenariju“ u Donbasu, misleći na reapsorpciju teritorije vojnom silom.

Milanović je tada dodao da gaji simpatije prema Ukrajini, ali da ne mrzi Rusiju.

– To je relativno neprijatna situacija. Ali na granici sa Ukrajinom ima 100.000 ruskih vojnika i ne znamo šta će biti sutra. Šta znači ovo iskazivanje beskrajne ljubavi – rekao je tada Milanović, citirao je RT.

Plenković je Milanovićeve komentare nazvao sramotnim.

Milanovićevi komentari takođe su izazvali pometnju jer, iako je predsednik države ujedno i vrhovni komandant Hrvatske vojske, raspoređivanjem snaga unutar NATO-a bavi se Ministarstvo odbrane, uz odobrenje Hrvatskog sabora, tumači Politiko.

Šef hrvatske diplomatije Grlić Radman, kako se navodi, kaže da Milanovićevi komentari nemaju veze sa stavom vlade. On je novinaru nemačkog “Frankfurter Algemajne Cajtunga” Mihaelu Martensu rekao da “predsednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje”.

– Mi jesmo i ostaćemo verna članica NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima. U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to činiti u EU-u i NATO-u – rekao je Grlić Radman.

Ukrajina ogorčena

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno opovrgavanje, kako navode, uvredljivih izjava predsednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće, a ambasador Ukrajine u Zagrebu najavljeno je, Hrvatskoj će uručiti odgovarajući demarš, saopštila je Ambasada Ukrajine u Zagrebu.

Navodi se da je u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova bila pozvana ambasadorka Hrvatske Anica Đamić, kojoj je, kako se navodi, prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava hrvatskog predsednika upućenih na adresu ukrajinske države.

“Ukrajina visoko ceni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspešno razvijaju između vlada dveju zemalja i računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebno na putu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje”, stoji u reakciji ukrajinske Ambasade.

Ukrajina se osvrnula i na periode kada je ona pružala pomoć i podršku Hrvatskoj.

“Hrvatski predsednik pokazao je prezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost, ali i prošlih godina tokom borbe protiv razornih požara.

Međutim, uvereni smo da je ta nezahvalnost lična karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim delimo prijateljstvo i međusobno poštovanje”, stoji u saopštenju.

Rusi dobili novog heroja

U međuvremenu, ruski državni mediji hvale hrvatskog predsednika zbog izjava i kažu da se pojavo “konačno jedan razumni evropski zvaničnik”.

– Hrvatski predsednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usuđuju da kažu – rekao je za RT direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov, a Milanovićeve izjave su, prema njemu, “vrh ledene sante” u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a.

Ruski mediji dali su izjavama hrvatskog predsednika o Ukrajini veliki prostor.

Oni pišu da je Milanović prvi rekao šta muči mnoge Evropljane i naveo da je među članicama NATO-a došlo do velikih neslaganja u vezi sa Ukrajinom, kao i da mnoge (ne navode koje zemlje) misle slično i ne žele da “ginu za Ukrajinu” niti da se sukobljavaju sa Rusijom.

Ruski mediji su, međutim, uvereni da će „uskoro Milanovićevim putem krenuti i mnogi drugi evropski lideri” i da je „on otvorio slavinu”.

Međutim, pišu da je do sada samo Češka izjavila da je spremna da pošalje svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Hrvatska želi dobre odnose sa obe strane

Iako je Hrvatska članica EU i NATO, ona želi i da nastavi dobru saradnju sa Rusijom.

Nedavno su njeni zvaničnici imali razgovore i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

Rusija vidi Hrvatsku kao „poštovanog evropskog partnera“ sa kojim ima istorijske i kulturne veze. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare nakon nedavnog sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Grlićem Radmanom u Moskvi.

Grlić Radman je rekao novinarima da je Lavrovu preneo poruke sa neformalnog sastanka evropskih ministara spoljnih poslova održanog prošle nedelje u Brestu u Francuskoj.

Hrvatska smatra da rešenje za ukrajinsku krizu treba pronaći u okviru sporazuma iz Minska iz 2014. i 2015. Oni predviđaju potpuno povlačenje ruske vojske iz istočne Ukrajine, veću autonomiju Donjecka i Luganska i vraćanje pune ukrajinske kontrole nad istočom granicom, navedeno je posle sastanka, pisao je Euroaktiv.

Nedavno su u Kijevu, hrvatski premijer Plenković, koji je nekada predsedavao delegacijom Evropskog parlamenta za Ukrajinu, i hrvatske diplomate otvoreno podržale teritorijalni integritet Ukrajine, nudeći da podele iskustvo Hrvatske u “mirnoj reintegraciji Dunavskog regiona 1990-ih”.

“Mahanje praznom puškom”

I dok su se prepucavanja Milanovića koji je iz Socijaldemokratske partije (SDP) sa vladom koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uglavnom bavila unutrašnjim poslovima, ona su sada postala i tema svetskih medija poput “Politika”.

Pitanje je da li će i u kojoj meri sukob oko hrvatske vojske na istoku Evrope imati značaj u ukrajinskoj krizi. Analitičari imaju svoje mišljenje o svemu tome.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da nesloga u državnom vrhu neće imati veće reperkusije na Hrvatsku iz jednostavnog razloga – Hrvatska i nije važna u svemu tome.

– Predsednik tu maše praznom puškom jer je 80 od 84 vojnika, koliko ih je bilo tamo, prekjuče vraćeno u Hrvatsku. Ostala su samo četiri oficira. Više nema šta da se radi u tom pogledu – kaže Puhovski za Tportal.

Ističe da mu se čini, nezavisno o tome što je imao nezgodnih iskustava sa Milanovićem, kako je u ovom kontekstu barem delimično u pravu. Puhovski smatra da se zaista olako prihvatila neka vrsta antiruske histerije koja dolazi iz Vašingtona, u kojem se ponašaju po najnižem nivou obrazaca iz hladnog rata, tj. obrasca koji se u regionu zove “drž’te lopova”.

– Sjedinjene Američke Države najagresivnija su država na svetu koja govori o ruskoj agresivnosti. Pri čemu nema nedoumice da ruski predsednik Vladimir Putin preduzima agresivne akcije protiv Ukrajine, ali govoriti o tome iz pozicije SAD-a kao o nečemu moralno neprihvatljivom, dok sama ta država čini čitav niz sličnih stvari po svetu, nešto je što ne bi trebalo samo tako olako prihvatati, kao što to čine ne samo političari, nego i deo takozvanih geopolitičara i stručnih komentatora koji su se potpuno nekritički postavili na američku stranu – ocenjuje Puhovski.

On napominje da je zapravo hrvatski predsednik otkrio jednu “tajnu”.

– Ta je tajna da se u Hrvatskoj političari busaju u prsa kako podržavaju Ukrajinu, a u međuvremenu povlače vojsku od tamo – rekao je.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos