SJEDNICA SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE O STANJU U BIH 1. FEBRUARA

narodnaskupstina rs

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) biće održana 1. februara, a tema će biti situacija u Bosni i Hercegovini (BiH).

Saopštio je to predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović, nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma u petak, 28. januara.

Čubrilović je istakao kako je, između ostalog, ponuđeno po 20 minuta obraćanja predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganu Čoviću, kao i predsjednicima političkih stranaka.

Čubrilović je rekao da je pozvao Izetbegovića i Čovića kao predsjednike partija jer smatra da je potreban dijalog u Bosni i Hercegovini.

Naveo je da je šteta što je Izetbegović odbio poziv, dok je sa druge strane, kako kaže, Čović usmeno potvrdio da će doći na sjednicu Parlamenta RS. Na sjednici je predviđeno i obraćanje lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predstavnici opozicionih stranaka u RS, saopštili su da bili suzdržani na sjednici Kolegija.

Iznijeli su stav da je sjednica zakazana kako bi se Dodiku omogućilo da izađe iz političke krize.

Predstavnici iz RS od jula bojkotuju rad institucija BiH, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Od tada predstavnici iz RS bojkotuju rad institucija BiH, a vlasti tog entiteta pokrenuli su i neustavan postupak vraćanja nadležnosti prenesenih na nivo države.

Narodna skupština RS je u decembru na posebnoj sjednici usvojila deklaraciju o “vraćanju nadležnosti” sa državnog nivoa na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u BiH.

Vlada je zadužena da pripremi zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Tužilaštvo BiH je nakon usvajanja zaključaka u Skupštini RS otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Tužilaštvo je zatražilo i informacijenakon što je u oktobru 2021. godine Skupština RS usvojila Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Osnivanje entitetske agencije za lijekove, prema Tužilaštvu,  nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Od početka januara, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a stavljen je na proširenu listu sankcija za djela korupcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog navodno koruptivnog i antiustavnog djelovanja u BiH.

Izvor RSE
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos