- promo -

SPASIMO NAŠU NAJVREDNIJU KNJIGU

Peticija portala "Miroslavljevo evanđelje"

Foto: Wikimedia Commons

PETICIJA ZA IZMEŠTANJE MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA NA BEZBEDNO MESTO – U ZGRADU SRPSKE PATRIJARŠIJE

U septembru 2021, Audio-vizuelni arhiv SANU je obavestio javnost da je završeno snimanje jednog od najvrednijih rukopisa celokupnog čovečanstva – Miroslavljevog jevanđelja. SANU tvrdi da su njihovi snimci na najvišem svetskom nivou.

Međutim, na snimku sa konferencije za štampu se vidi da se na mestu gde bi trebalo da bude strana broj 2, nalazi strana br. 14.

Ispostavilo se da su listovi pomešani tokom konzervacije i prepovezivanja rukopisa 1998/1999. godine. Komisije Ministarstva kulture Republike Srbije, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, tokom 23 godine nisu primetile da su pomešane stranice na početku knjige. Miroslavljevo jevanđelje je u istom periodu bilo potpuno skriveno od očiju javnosti. Samo su državni, dvorski naučnici mogli da proučavaju original.

Kada je, posle završenog nedavnog snimanja, slučajno otkriveno da su listovi originala povezani nasumično, kao i da su tokom konzervacije naneta velika oštećenja jedinstvenim likovnim ukrasima – nadležne institucije kulture, na čelu sa ministarstvom – odlučile su da o tome ćute.

Najbolji snimci na svetu oštećenog Miroslavljevog jevanđelja nisu još uvek dostupni javnosti. Nije jasno da li su oštećenja posledica zapanjujuće nestručnosti nadležnih institucija kulture ili zle namere. No, jasno je da Miroslavljevo jevanđelje nije bezbedno u Narodnom muzeju – jer postoji velika verovatnoća da će nadležne institucije pokušati da poprave greške uz nova nepovratna oštećenja svetskog kulturnog dobra.

Zato smatramo da je neophodno preduzeti sledeće korake:

  1. U najkraćem roku premestiti Miroslavljevo jevanđelje na bezbedno mesto, u zgradu Srpske Patrijaršije. U toj zgradi nalaze se Biblioteka Srpske Patrijaršije i Muzej SPC. Te dve institucije sačuvale su više od 1000 srpskih srednjovekovnih rukopisa u toku Prvog i Drugog svetskog rata, a u istom periodu Narodna biblioteka Srbije nije sačuvala ijedan.
  2. Potom bi se pristupilo formiranju nezavisne međunarodne komisije sastavljene od predstavnika UNESKA i konzervatorsko-restauratorskih odeljenja vodećih svetskih biblioteka. Prvi zadatak komisije bio bi utvrđivanje od kojih je materijala napravljeno Miroslavljevo jevanđelje (od koje životinje je korišćena koža za izradu pergamenta, od kog drveta su sačinjene korice, koliko je staro to drvo…) i koji su lepkovi korišćeni prilikom prepovezivanja knjige. Potom bi se, ukoliko je moguće, pristupilo stručnoj restauraciji originala prema snimcima AIZ Dosije, koji su načinjeni pre konzervacije (državni stručnjaci nisu snimili knjigu pre oštećenja rukopisa). U radu komisije ne bi mogle da učestvuju institucije koje su nanele oštećenja originalu: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Narodni muzej Srbije i Narodna biblioteka Srbije. Takođe, smatramo da u komisiji nema mesta ni za predstavnike SANU, koji su saučestvovali u zaveri ćutanja o oštećenjima svetskog kulturnog dobra.
    Molimo vas za pomoć u spasavanju jednog od najvrednijih sačuvanih dokumenata celokupnog čovečanstva.

 

Svi koji žele da potpišu ovu peticiju mogu to da učine sn sledećoj stranici: https://www.miroslavljevojevandjelje.com/

 

 

 

Izvor Portal "Miroslavljevo evanđelje"
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos