YLENIA UZROKOVALA SAOBRAĆAJNI HAOS U NJEMAČKOJ

Pixabay

Oluja Ylenia će danas početi slabiti, ali već sutra se očekuje novi olujni vjetar. U mnogim njemačkim regijama nastale su znatne materijalne štete, ali žrtava za sada nema.

Iščupano drveće, popadali crijepovi, otkazani letovi i kašnjenje vozova: oluja Ylenia, koja ima brzinu i do 120 km/h, je prije svega zahvatila sjever i istok Njemačke. Policija i vatrogasci su izvijestili o brojnim pozivima, no velikih šteta za sada nije bilo. Juče (16.2.) su izdata upozorenja zbog opasnosti od nevremena, prvenstveno za sjevernu polovinu Njemačke.

Federalna agencija za morski saobraćaj te hidrografiju (BSH) izdala je upozorenje na opasnost od olujnih valova za pokrajinu Schleswig-Holstein i grad Hamburg. U Schleswig-Holsteinu je nivoa mora na nekim mjestima porastao i na više od 1,5 metar iznad srednje granice za poplave, a u Hamburgu i do dva metra. U tom gradu je poplavljena poznata ribarska tržnica St. Pauli.

Berlinski vatrogasci su jutros proglasili vanredno stanje, budući da je noćas bilo toliko hitnih poziva da na sve nije bilo moguće odgovoriti i poslati pomoć. Iz Berlina stižu vijesti o materijalnim štetama, no za sada nema informacija o povrijeđenima.

Kašnjenja i blokade u saobraćaju

Oluja ometa i saobraćaj. Pojedine pruge su neprohodne zbog srušenog drveća. Njemačka željeznica je upozorila putnike da moraju računati s kašnjenjima ili otkazivanjem linija. I objavila privremenu obustavu međugradskog saobraćaja na sjeveru Njemačke.

Avioprijevoznik Lufthansa je za svaki slučaj ukinuo 20 letova, saoopšteno je noćas iz te kompanije. Putnicima je preporučeno da se na internetskim stranicama Lufthanse informišu o svojim letovima.

U najvećoj njemačkoj zračnoj luci u Frankfurtu su uglavnom otkazani letovi za Berlin, Hamburg i München. A i iz berlinskog aerodroma stižu vijesti o problemima uzrokovanima olujom.

Njemački automobilski klub ADAC preporučuje da se automobil koristi samo u slučaju nužde, jer se može računati s padom stabala ili grana koje otkida olujni vjetar. A DWD iz istog razloga svima preporučuje da ne odlaze u šume ili parkove.

U saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje i Vestfalija zbog nevremena danas nema nastave u školama. I u pojedinim dijelovima Donje Saske i Bavarske učenici smiju ostati kod kuće.

Očekuje se novi olujni vjetar

Njemačka meteorološka služba (DWD) očekuje da će oluja Ylenia danas poslijepodne početi polako slabiti. No to bi trebala biti samo kratka pauza. Već u petak (18.2.) oko podneva očekuje se idući olujni vjetar pod imenom Zeynep, koji dolazi iz smjera Velike Britanije.

DWD predviđa da će on prije svega pogoditi sjevernu polovinu Njemačke. No prognoze još uvijek nisu precizne, jer kako je rekao portparol DWD-a i meteorolog Andreas Friedrich:

„Modeli još uvijek imaju vrlo različite simulacije.” On je dodao da su vremenske prilike “vrlo dinamične”.

Već krajem januara sjever i istok Njemačke je pogodila oluja Nadia koja je uzrokovala milionske materijalne štete. Prema procjenama meteorologa Andreasa Friedricha, trenutni olujni vjetrovi se po jačini mogu porediti s olujom Nadia.

Dapače, on kaže da je aktualna situacija još brizantnija, „jer imamo lančanu pojavu oluja”.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos