RIO TINTO POŠTUJE ODLUKU VLADE DA PONIŠTI PROJEKAT “JADAR”

Foto: Wikimedia Commons
BEOGRAD – Rio Tinto poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta “Jadar”, a zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije nastaviće “odgovorno da održava”, navodi se u pisanom odgovoru Glasu Amerike.
Predstavnici ekoloških organizacija i aktivisti, koji traže da se zakonom trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji, tvrdili su da je Rio Tinto i aktivan na terenu u okolini Jadra, uprkos odluci Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma. Vlada Srbije je 20. januara saopštila da “stavlja tačku” na projekat “Jadar” i da ukida sve upravne akte povezane sa Rio Tintom.
Upitani da prokomentarišunavode ekoloških organizacija da i dalje kupuju zemljište, rade na izgradnji gasovoda i povećavaju broj zaposlenih u lokalnim kancelarijama, iz kompanije Rio Tinto su naveli da će “odgovorno održavati zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije i da će njima upravljati u najboljem interesu zajednice i životne sredine”.
“Takođe smo posvećeni ispunjavanju ugovornih obaveza prema našim dobavljačima, izvođačima radova i lokalnoj zajednici. Naša obaveza je da svu imovinu koja je u vlasništvu komapnije održavamo bezbednom, kao i da nastavimo da obezbeđujemo sigurnost naših timova i saradnika“, navodi se u saopštenju.
Iz Rio Tinta nisu odgovorili konkretno na pitanje da li je tačno da i dalje kupuju zemljište i kuće.
Bez odgovora je i pitanje da li je kompanija razmotrila određene pravne korake protiv Srbije, i koje, zbog odluke Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma. Rio Tinto je neposredno po odluci Vlade saopštio da “razmatra pravne osnove za takvu odluku i implikacije koje može imati po aktivnosti i ljude u Srbiji”.
“Naša komapnija poštuje nedavnu odluku Vlade Srbije da poništi Prostorni plan za razvoj ležišta ‘Jadar”, piše u odgovoru Glasu Amerike.
Ekološke organizacije, koje su mesecima protestovale sa zahtevom da Vlada spreči dolazak Rio Tinta u dolinu Jadra, sada traže da se eksploatacija u Srbiji trajno zabrani zakonom. Predstavnici vlasti su negativno odgovorili na ovaj zahtev organizacija. U međuvremenu su raspisani i vanredni parlamentarni izbori za 3. april. Ekološki aktivsti su najavili da će zahtev o trajnoj zabranji rudarenja litijuma i bora “čekati i narednu vladu”, kao i da će nastaviti sa protestima sve dok se to ne ispuni.
Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos