NAGRADE ZA UČENICE NAŠIH DOPUNSKIH ŠKOLA

Stela Sabo iz Ingolštata i Valentina Nikolić iz Baden Badena osvojile su nagrade na konkursu. " I različak je cvet"

Foto: Pixabay

Da učenici srpske dopunske škole u Bavarskoj i Baden-Virtembergu sa žarom i ljubavlju neguju svoj maternji jezik, pokazuju njihova učešća na raznim literarnim i likovnim konkursima. Tako su i na nedavno završenom literarnom konkursu na
temu “… i različak je cvet” koji je raspisao Centar za Srbe u rasejanju
“Sveti Sava” iz Beograda za 2021. godinu, učestvovali i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Radost učestvovanja je postala još veća nakon odluke žirija da upravo dve učenice iz navedenih pokrajina u SR Nemačkoj budu nagrađene za svoje radove.


Učenica osmog razreda dopunske škole na srpskom jeziku Stela Sabo, osvojila je treće mesto na zadatom konkursu. Nastavnica Aleksandra Cvetković dala joj je smernice kako bi rad trebalo da izgleda. „Stela nije imala poteškoća da napiše rad. Vrlo je talentovana, kreativna, a rukopis joj je poput kaligrafije. Stela je savršenstvo upakovano u malo biće.“, zaključila je nastavnica.
„Ideja da se napravi jedan konkurs za decu srpskog porekla koja su se odselila u druge države mi se jako dopada. To je jedan perfektan način da se deca motivišu za rad i usavršavanje srpskog jezika. Ja sam vrlo srećna što sam imala priliku da učestvujem u ovom konkursu.“, prokomentarisala je Stela.
Povodom dobijene nagrade, Stelini roditelji, Dušica i Nimrod Sabo, prokomentarisali su: „ Mi kao Stelini roditelji smo veoma srećni jer je naša Stela uopšte imala priliku da iskaže svoje literarne sposobnosti. Vrlo smo iznenađeni njenim talentom, a njenim uspehom smo neizmerno ponosni. Zahvaljujemo se nastavnici Aleksandri Cvetković, na prilici da naša deca budu deo ovako lepog projekta i nadamo se da će ih biti i ubuduće.“

Nastavnica Slavica Stupar takođe je poslala na gore pomenuti literarni konkurs radove svojih učenica Valentine Nikolić iz Baden-Badena i Mine Garić iz Gagenaua. Odlukom žirija, čiji je predsednik bila Vesna Aleksić, književnica za decu, Valentina Nikolić iz Baden-Badena, osvojila je drugo mesto.
Predsednica žirija je uputila pismo učesnicima i njihovim nastavnicima, gde je iznela svoje impresije i čestitke. Rečenicom „Tamo daleko …svi koji čuvaju svoje pismo, čuvaju i svoju pamet i srce…“, istakla je važnost učešća i negovanja svog maternjeg jezika.


Valentini i njenoj mami rezultate konkursa saopštila je nastavnica Slavica. Valentina je tom prilikom i rekla: „ Učiteljice, hvala puno za priliku koju ste mi dali da učestvujem na konkursu i za poverenje i pomoć koje ste mi pružili. Ne mogu da verujem da sam osvojila drugu nagradu“! Mama Violeta Nikolić i nastavnica Slavica Stupar su veoma srećne i ponosne zbog Valentine. “Ona je inače veoma dobra devojčica i vrlo uspešna na mnogim poljima. Srpsku dopunsku školu rado pohađa, bez obzira što je do škole deli pedesetak kilometara”, istakla je nastavnica Stupar. Na kraju svog literarnog rada Valentina nam je poručila: „Budi kao cvet, prelep i jedinstven“!

Centar za Srbe u rasejanju “Sveti Sava” iz Beograda i gospođa Radmila Kunčer, predsednica Centra, organizovali su 31. januara 2022. godine onlajn završno veče, gde su pobednici konkursa imali čast da pročitaju svoje literarne radove i razgovaraju o njima. Na druženju sa decom bila je prisutna i predsednica žirija, književnica za decu Vesna Aleksić. Ona je tom prilikom istakla da deca veoma lepo pišu, da je konkurencija bila velika i da je bilo veoma teško odrediti pobednike. Za sve radove koji su pristigli na njihovu adresu imala je, kao i svi prisutni, samo reči hvale.
I tako za sam kraj „Do sledećeg konkursa ostaćemo cveće koje se kreće!“, kako je i sama Stela napisala jedan stih u svom literarnom radu.

Autori teksta: Aleksandra Cvetković, Slavica Stupar i Tatjana Popović

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos