SRBIJA SPREMNA DA PRIHVATI IZBEGLICE IZ UKRAJINE

Izjava srpskog šefa diplomatije

Foto: Wikimedia Commons

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je 26. februara da je Srbija spremna da prihvati izbeglice iz Ukrajine i da, u sladu sa mogućnostima, uputi humanitarnu i medicinsku pomoć.

Selaković se u Beogradu sastao sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem i upoznao ga sa stavovima Srbije o ratu u Ukrajini.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je dan ranije da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i da smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.
Selaković je, kako se navodi u saopštenju nakon sastanka sa ambasadorom Ukrajine, ponovio stavove i naglasio da su opšteprihvaćeni principi zaštite međunarodnog prava osnova spoljne politike Srbije.
Srbija, prema njegovim rečima, smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.
“Selaković je istakao privrženost Srbije dijalogu i mirnom rešavanju sporova, dodavši da srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da gubitak svakog života u Ukrajini doživljavamo kao tragediju”, navodi se u saopštenju.
Američka ambasada u Beogradu saopštila je 25. februara da pozdravlja ponovljen stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine.
Portparol EU Peter Stano je u pisanoj izjavi istog dana naveo da se od zemalja u procesu pristupanja očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, te da to važi i za Srbiju kao zemlju kandidata.
Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos